Reistips Tanzania

Door de jarenlange ervaring met het reizen in Tanzania, heeft Ajabu Adventures reistips voor u verzameld die hieronder worden gegeven. Houd deze reistips in gedachten als u zich voorbereid op uw reis naar dit prachtige land.  

Vlucht
Afhankelijk van uw safari boekt u uw vliegreis, aankomst- en vertrekhaven kunnen daarbij verschillen. Aarzel niet om ons een passend reisadvies te vragen. De meest gekozen maatschappijen door onze gasten zijn: KLM, Ethiopian Airlines, Kenya Airways, Qatar Airways en Turkish Airlines. Genoemde maatschappijen kennen een kwaliteits- en prijsverschil.
Vervoer van en naar het vliegveld kan Ajabu Adventures voor u regelen.

Visum
U wordt bij binnenkomst in Tanzania geacht een visum te hebben of te regelen, tenzij het land van herkomst een verdrag heeft met Tanzania waardoor het visum niet is vereist. Let wel, uw paspoort dient nog minimaal 6 maanden geldig te zijn na de datum van vertrek uit Tanzania.
U kunt uw visum regelen via:

  • De Ambassade/Consulaat van de Verenigde Republiek Tanzania.
  • De immigratiedienst op de luchthaven van aankomst in Tanzania of Kenia. Let op! Als u reist via Kenia heeft u een zogenaamde transit visum nodig. Daarna moet u een reisvisum aanvragen als u eenmaal bent aangekomen bij de Tanzaniaanse luchthaven of de grens van Tanzania. U dient uw visum contant af te rekenen in US dollars. De kosten voor een visum bedragen USD $50 per persoon, met uitzondering van bezoekers van Amerikaanse nationaliteit (USD $100). We raden om de prijzen vlak voor uw bezoek nogmaals te checken.

Reis- en annuleringsverzekering
Wij stellen een reisverzekering verplicht en wij adviseren u dringend een annuleringsverzekering af te sluiten voor uw verblijf in Tanzania. Mocht u Mount Kilimanjaro of Mount Meru gaan beklimmen, informeer dan bij uw verzekeringsmaatschappij of er een aanvullende verzekering voor de beklimming nodig is. Wilt u gaan duiken dan heeft u daarvoor ook een aanvullende verzekering nodig.

Gezondheid
U gaat naar Tanzania en wij raden u aan contact op te nemen met uw huisarts of met een reisadviescentrum voor voorlichting, preventie en vaccinatie op maat. Deze is namelijk afhankelijk van de plaatsen die u bezoekt, berg beklimmen, safari, zonvakantie of een combinatie daarvan.

De seizoenen in Tanzania wijken af van de Europese seizoenen, daarnaast kan het stoffig zijn. Mocht u allergisch zijn voor pollen en stof, dan is het verstandig om medicatie mee te nemen.

Tijdens het beklimmen van Mount Kilimanjaro en MountMeru met Ajabu Adventures doen wij twee maal per dag en zonodig vaker, een medische check-up. De begeleiding van de beklimming is getraind op hoogteziekte en wij nemen altijd zuurstof mee de berg op.

Bij aankomst in Tanzania adviseren wij om een dag rust in te plannen, zodat u kunt wennen aan uw nieuwe omgeving. Verandering van voedsel en grote hoogte kan diarree, hoofdpijn of verlies van eetlust veroorzaken. Wees vooral ook voorzichtig in de zon, het dragen van een hoed of een pet is geen overbodige luxe, blijf voldoende drinken en gebruik zonodig extra zout. Het drinken van ijskoude dranken raden we sterk af, omdat dat maag en darmen extra belast. Het kraanwater in Tanzania is geen drinkwater, dus drink alleen mineraalwater uit nog afgesloten flessen.

Als u met Ajabu Adventures reist dan verzekeren wij u standaard voor de AMREF Flying Doctors Tourist Evacuation (niet voor dagtrips).

Talen
Swahili en Engels zijn de officiële talen van Tanzania. Het merendeel van de mensen die werkzaam zijn in de toeristische sector spreekt vloeiend Engels en vaak spreekt men ook nog een andere vreemde taal.

Bagage
Ajabu Adventures stelt geen limiet aan uw bagage, echter vliegmaatschappijen echter wel. Let op: als u ook een binnenlandse vlucht heeft is het van belang om ook deze limieten te checken op internet, omdat hier vaak andere restricties worden gehanteerd dan voor intercontinentale/internationale vluchten.

Fotografie
Het is voor de levensduur van uw camera belangrijk om deze vrij van stof te houden en, voor zover mogelijk, koel te houden. Dit gaat ook op voor uw overige apparatuur. U kunt uw batterijen op laden in onze safari auto’s of in uw hotel/lodge. Wij raden u aan om eerst toestemming te vragen alvorens u een foto van de lokale bevolking neemt (close-up). Het is niet toegestaan om foto’s te maken van formele personen/objecten, zoals politieagenten, militairen, kazernes, vliegvelden, de nationale vlag. Twijfelt u, doe het dan niet, het is het probleem niet waard.

Fooi
Het is in Tanzania gebruikelijk om fooien te geven. In kleine, eenvoudige restaurants en bars wordt niet echt een fooi verwacht. In toeristische gelegenheden wordt aan kofferdragers, kamermeisjes, chauffeurs van taxi’s of busjes over het algemeen wat kleingeld gegeven, ten waarde van ongeveer 1 dollar/euro of 1.000 TZS. Een dergelijke fooi wordt ook aan mensen die op straat een dienst verlenen gegeven. In grotere, meer luxe restaurants wordt vaak een fooi van 5 tot 10% gegeven. Voor een driver/guide wordt gemiddeld een fooi van 20-25 U$D per dag per safari auto gegeven. Het tipgeld voor een beklimming staat in de richtlijnen die u ontvangt bij de offerte voor de beklimming.

Veiligheid
Tanzania is een veilig, stabiel en vriendelijk land. In de grotere steden dient u wel goed op uw spullen te letten. Ook op markten, busstations en andere drukke plaatsen dient u alert te zijn, net als waar dan ook ter wereld. Wij adviseren u om waardevolle sieraden thuis te laten.
In de wildparken loopt u geen gevaar, maar u dient wel een aantal regels in acht te nemen.Volg in alle gevallen onmiddellijk het advies van uw gids op.

  • Stap in de wildparken nooit zomaar uit de safari auto zonder toestemming van de gids.
  • Houd u bij lodges en tented camps aan de regels van de accommodatie.
  • Loop ’s avond niet alleen over straat.
  • Houd u bij wandel- fiets- en kanosafari’s aan de regels zoals ze met u besproken zijn en volg het advies van de begeleidende gids op.

Kleding
Lichtgewicht, eenvoudig wasbare, katoenen kleding is het gemakkelijkst om mee te nemen. Ook is warme, winddichte kleding aan te raden, omdat het in de avonduren kan afkoelen. Om uzelf te beschermen tegen de zon adviseren wij u een ​​zonnehoed of pet, zonnebril en zonnebrandcrème. Over het algemeen loopt men in Tanzania op slippers of sandalen. Gaat u veel wandelen, dan kan het handig zijn om wandel- of sportschoenen in te pakken.
Tijdens game drives adviseren wij u om bij de keuze van uw kleding de kleuren blauw en zwart te vermijden, omdat ze tseetseevliegen en andere insecten aantrekken. Tseetseevliegen vertoeven graag rond uw voeten en enkels en in parken waar de tseetseevlieg voorkomt, zoals bijvoorbeeld Tarangire, is het zelfs raadzaam de pijpen van uw lange broek in sokken te steken (niet blauw of zwart). U kunt tijdens safari activiteiten het best neutrale kleuren gebruiken, zoals lichtbruin, olijfgroen en khaki.
Als u de Kilimanjaro gaat beklimmen, dan ontvangt u bij uw offerte advies over de mee te nemen kleding.

Geld
De munteenheid in Tanzania is de Tanzaniaanse Shilling (TZS).  Er zijn muntstukken van 50, 100 en 200 TZS en bankbiljetten van 500, 1.000, 2.000, 5.000 en 10.000 TZS.
Voor wat betreft buitenlandse valuta worden over het algemeen Euro’s en U$D geaccepteerd. Overigens worden er geen dollarbiljetten ouder dan 2006 geaccepteerd. De grotere plaatsen in Tanzania beschikken over geldautomaten om te pinnen. Wilt u uw bankpas in Tanzania gebruiken, denk er dan voor vertrek aan om de standaardinstelling “binnen Europa” te wijzigen in “wereld”. Ook zijn in de grotere plaatsen banken en wisselkantoren te vinden waar u Euro’s en U$D kunt omwisselen in TZS. In veel lodges kan met een credit card worden betaald, hiervoor worden vaak extra kosten berekend.

Elektriciteit
De stroomspanning in Tanzania bedraagt 220-240 volt. Het land heeft met regelmaat te maken met stroomuitval. Op de meeste plaatsen heeft men wel een generator, maar het is handig om een zaklantaarn mee te nemen (vaak gaan de generatoren in de nachtelijke uren uit). Het is mogelijk om Nederlandse stekkers te gebruiken in de stopcontacten. Dit past niet altijd, daarom is het handig (geen must) om een universele adapter mee te nemen.

Winkelen
De toeristische gebieden en hotels / lodges verkopen een breed scala aan souvenirs, sieraden en drankjes. Houd u er rekening mee dat er in Tanzania een uitvoerverbod is voor souvenirs die gemaakt zijn van beschermde dier- of plantensoorten. Wees verder vooral niet bang om af te dingen, de verkoper zal z’n goederen echt niet te goedkoop van de hand doen. Zonodig zal uw chauffeur/gids u graag helpen bij het verkrijgen van een redelijke prijs.

Bellen
Tanzania heeft een zeer goede mobiele telefoon dekking. De landnummer van Tanzania is 00255 (+255), van België 0032 (+32) en van Nederland 0031 (+31).Tanzaniaanse simkaarten (prepaid) zijn overal te koop en zijn een stuk goedkoper. Goedkoop vanuit Nederland naar een mobiel nummer in Tanzania bellen kan via het voordeelnummer 0900-1473.

Internet
Over het algemeen zijn de internetverbindingen in Tanzania redelijk. De meeste lodges en hotels waar Ajabu Adventures gebruik van maakt beschikken over WiFi. In de grotere plaatsen zijn internetcafé’s waar u gebruik kunt maken van internet.

Klimaat
Tanzania ligt dicht bij de evenaar, heeft een tropisch klimaat en daardoor is het hele land bijna het hele jaar door warm. Het gemiddeld verschil tussen de hoogste en de laagste temperatuur bedraagt niet meer dan zo’n 5 graden. In de noordelijke parken is het iets minder warm, maar met temperaturen van over het algemeen tussen de 23-32 graden is het zeer aangenaam. Deze temperaturen verschillen overigens per gebied; zo kan het op de kraterrand soms behoorlijk fris zijn. Over het algemeen dalen de temperaturen iets in het regenseizoen en in de wintermaanden (juni – oktober). De toppen van Mount Kilimanjaro (altijd bedekt met sneeuw en ijs) en MountMeru kennen geheel andere temperaturen, tot ver onder het vriespunt.
Een groot deel van Tanzania kent twee regentijden. Zo zijn er de kleine regens rond oktober-november en de grote regens in de periode maart-mei.

Tijdszone
De tijdszone waar Tanzania in ligt is GMT+3. Gedurende de zomertijd is het in Tanzania 1 uur later dan in België of Nederland, in de wintertijd is het verschil 2 uur. Daarnaast rekent men in Tanzania ook nog met de Swahilitijd; dit kan tot verwarring leiden. Als een tijdsvoorstel u vreemd voorkomt, dan is het verstandig om door te vragen.