nl     en
ajabu-adventures-private-safaris-tanzania

Het uitzonderlijke leven van onze Maasai vriend Yamat

Yamat overlooking Lake Manyara

Degenen die met Ajabu Adventures hebben gereisd, kennen hem zonder twijfel. Zijn lachende ogen. Zijn vriendelijke gezicht. Zijn broer Latinga, zijn liefdevolle moeder en natuurlijk de rest van zijn familie.

Gertjan, eigenaar van Ajabu Adventures, ontmoette Yamat toen deze bij de poort aanklopte, op zoek naar een baan. Hij gaf de Maasai krijger één week de kans. Uiteindelijk bleef Yamat jaren. Niet alleen bleek hij een loyale en hardwerkende askari (bewaker) te zijn, hij was ook erg intelligent en enthousiast om zijn kennis te vergroten. In de daaropvolgende drie jaar leerde hij Swahili, Engels, haalde zijn rijbewijs en volgde met succes een cursus wildlife.

Yamat at the Maasai boma

Terug naar je wortels

Maar waar je ook heen reist, je kunt je afkomst nooit vergeten. Dit gold ook voor Yamat. Ondanks zijn nieuw verworven vaardigheden en de veelbelovende toekomst, besloot Yamat terug te keren naar zijn familie, in een klein Maasai boma (dorp) niet ver van Mto wa Mbu.

Echter, de nauwe band met Gertjan en Ajabu Adventures bleef, en Yamat en zijn familie besloten hun thuis open te stellen voor gasten van Ajabu Adventures. Zij verwelkomden hen door middel van een eeuwenoud ritueel van de Maasai en bood hen een glimp in hun dagelijks leven, tradities en gewoontes. Het mag duidelijk zijn dat Yamat en zijn familie dit uitsluitend voor Ajabu gasten deden, waardoor het een uniek bezoek vormde.

Tragedie

Tot onze grote spijt is Yamat op vrijdag 12 mei geheel onverwacht overleden, zijn familie en ons in ongeloof en met groot verdriet achterlatend. We hebben niet alleen een loyale werknemer verloren, maar ook een goede vriend die wij bijna als familie beschouwden.

Dank je wel Yamat dat we jou hebben mogen kennen! We zullen je nooit vergeten.

Yamat and his Maasai family at the boma

De bezoeken aan familie Mama Yamat zullen ondanks deze tragedie doorgaan, daar we vastberaden zijn om ze te blijven steunen. Zeker in deze moeilijke tijd. Je zult misschien niet meer het vriendelijke gezicht van Yamat zien of zijn aanstekelijke lach horen. Maar je zult hem zien in de ogen van zijn broers, zijn moeder en zijn kinderen.

Leave a Reply