Wat kost een safari in Tanzania?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: een reis naar Tanzania is niet goedkoop. Iets wat je op dit moment waarschijnlijk niet wilt horen. En misschien niet eens had verwacht. Om eerlijk te zijn, een privé safari is één van de meest bijzondere maar ook kostbare ervaringen.

Wat maakt een safari dan zo prijzig? En welke prijs kun je verwachten voor je vakantie? We leggen het je graag uit en delen een aantal waardevolle tips om je safari naar Tanzania budgetvriendelijker te maken!

Tanzania safari prijzen uitgelegd

Wanneer je Tanzania kiest als je volgende vakantiebestemming ga je een onvergetelijke ervaring tegemoet. Maar er hangt ook een prijskaartje aan vast. Omdat openheid en transparantie belangrijk is voor ons, willen we graag delen wat een Tanzania safari precies zo duur maakt.

1. Onderhoud van de safari auto’s

De safari auto’s maken essentieel onderdeel uit van je reis aangezien je een groot gedeelte van de rondreis hierin doorbrengt. Zij moeten jou niet alleen veilig van het ene naar het andere wildpark brengen, maar ook comfortabel zijn en je optimaal van het wild en de natuur laten genieten. Een lekke band kan een keer gebeuren. Maar niets is zo vervelend om midden in de wildernis stil te komen staan vanwege serieuze autopech! Onze 4×4 Land Rovers en Land Cruisers zijn direct uit het buitenland geïmporteerd en speciaal omgebouwd voor safari’s. Inclusief extra grote ramen, een dak dat omhoog kan, veel beenruimte, een koelkast en zelfs oplaadmogelijkheden voor uw camera en telefoon.

Omdat de conditie van de wegen vaak te wensen over laat, inspecteren en onderhouden we onze auto’s nauwkeurig wanneer ze terugkomen van een safari en vóór de start van een nieuwe reis. Zodat we continue een hoge standaard kunnen garanderen en aan alle veiligheidsvoorschriften voldoen. Bovendien hanteren wij, in tegenstelling tot verschillende andere aanbieders, géén limiet op het aantal gereden kilometers per dag. Of je nu van zonsopgang tot -ondergang op pad wilt gaan, of toch nog een extra rondje wilt rijden om een luipaard te vinden, je bent verzekerd van de ultieme flexibiliteit en vrijheid tijdens jouw reis!

Of je nu van zonsopgang tot -ondergang op pad wilt gaan, of toch nog een extra rondje wilt rijden om een luipaard te vinden, je bent verzekerd van de ultieme flexibiliteit en vrijheid tijdens jouw reis!

2. Park entreegelden en belastingen

De natuurparken in Tanzania behoren misschien wel tot de duurste beschermde gebieden in Afrika. Maar ze zijn dan ook ongeëvenaard! Niet voor niets wordt de Serengeti keer op keer uitgeroepen als de Top Safari Bestemming ter Wereld.

De entreegelden zijn niet voor alle parken hetzelfde. Serengeti National Park en de Ngorongoro krater behoren tot UNESCO Heritage Sites en zijn daarom duurder dan bijvoorbeeld Arusha of Mikumi National Park. Om de beroemde krater in te mogen, betaal je momenteel alleen al bijna USD $300 voor de auto, de standaard entreegelden nog niet meegerekend. Naast de nationale parken en de Ngorongoro Conservation Area zijn er ook een aantal Wildlife Management Areas, zoals Lake Natron, waar de entreegelden bijdragen aan de bescherming van deze kleinere wildgebieden.

Behalve de entree voor jou, de auto en de gids worden er tevens ‘camping fees’ berekend wanneer je ín het park overnacht. Deze, samen met de entreegelden, en de extra belastingen van 18% en de Tourism Development Levy, zijn de kosten door de overheid vastgesteld en vormen een aanzienlijk deel van de reissom voor jouw safari.

3. Eerlijke salarissen en bijdragen aan duurzaamheid

Ons team van Tanzaniaanse gidsen en chauffeurs zijn zeer ervaren, bekwaam en goed opgeleid. Een gids kan een reis maken of breken aangezien je volledig afhankelijk bent van zijn rijvaardigheid. Zijn ogen om wilde dieren te spotten. En zijn kennis om het land, de mensen en hun tradities te leren kennen. Eerlijke salarissen en goede secundaire arbeidsvoorwaarden zijn daarom een vanzelfsprekendheid voor ons.

Bovendien zijn we van mening dat wij de verantwoordelijkheid dienen te nemen om lokale gemeenschappen bij het toerisme te betrekken en een positieve impact te creëren door duurzame safari’s aan te bieden. Het wild spotten wisselen we af met kwalitatieve culturele activiteiten die zijn opgezet of worden begeleid door de lokale bevolking. Op die manier kunnen we hun levensomstandigheden helpen te verbeteren. We compenseren de CO2-uitstoot van jouw safari zodat het binnenlands vervoer in ieder geval CO2-neutraal is. En voor elke reiziger doneren we een vast bedrag aan Kope Lion om de leeuwen en de Maasai gemeenschappen in het Ngorongoro gebied te beschermen. De enige manier om de natuurlijke wonderen van Tanzania te behouden, is als we allemaal ons steentje bijdragen.

4. Gegarandeerde kwaliteit van safari accommodaties

Na een lange safaridag verlang je ongetwijfeld ook naar een comfortabele kamer. Een warme douche of verfrissend zwembad om de stof weg te spoelen. n om te ontspannen bij een knisperend kampvuur met een drankje in de hand. De accommodaties dragen in grote mate bij aan een onvergetelijke safari ervaring, maar ook aan de totaalprijs van jouw reis.

Bij het ontwerpen van je safari op maat selecteren wij met zorg de hotels en lodges die de beste prijs-/kwaliteitverhouding bieden. De minimale standaard is daarbij middenklasse. Eenvoudig kamperen of budget accommodaties voldoen niet aan onze eisen omdat je dan altijd inlevert op de kwaliteit, locatie en algehele ervaring. De kamerprijzen van de lodges en tentenkampen worden bovendien in grote mate bepaald door de bereikbaarheid van water, elektriciteit en vers voedsel.

Iets wat in gebieden als de Serengeti schaars is en zorgvuldig afgestemd moet worden. Ook dienen deze lodges extra maatregelen te treffen om hun ecologische voetafdruk te minimaliseren. Daarom betaal je een hogere prijs om in een bijzondere locatie te verblijven. Maar het is het meer dan waard!

5. Geen verborgen kosten

Wat je ziet, is wat je krijgt. Ons prijsoverzicht is helder, zonder kleine letters of verborgen kosten. De prijzen zijn inclusief privé transport, overnachtingen, maaltijden, entreegelden, belastingen, activiteiten en eventuele binnenlandse vluchten. Het enige waar je ter plaatse aan hoeft te denken zijn drankjes, fooien, souvenirs en andere persoonlijke uitgaven.

Gemiddelde prijs voor een safari in Tanzania

Het is niet eenvoudig om een prijsindicatie voor je safari te geven omdat de prijzen sterk afhankelijk zijn van het aantal personen, de reisperiode, de duur, eventuele binnenlandse vluchten, het type accommodatie. Ook de locatie van je lodge is van invloed op de prijs. Een hotel in Arusha of Karatu kan al vanaf US $90 per persoon geboekt worden. Terwijl een overnachting in een tentenkamp in Serengeti National Park kan oplopen van US $250 tot $1500 per persoon.

Gemiddeld bedragen de kosten van een Tanzania privé safari voor twee personen met verblijf in middenklasse lodges circa US $400-450 per persoon per dag. Voor een 14-daagse Safari & Strand met een binnenlandse vlucht van Arusha naar Zanzibar kun je denken aan een prijs richting US $4000-4500 per persoon.

Reist u met kinderen? De prijzen voor een familiesafari zijn verrassend aantrekkelijk omdat kinderen t/m 15 jaar aanzienlijk lagere parkentreegelden betalen en profiteren van 50% korting wanneer ze een kamer met hun ouders delen.

 

6 Tips om je safari budgetvriendelijker te maken

Hoewel de prijs voor een luxe safari in Tanzania bijna geen limiet kent, hebben we ook goed nieuws: je kunt jouw safari een stuk betaalbaarder maken als je slim plant. Doe je voordeel met deze handige tips voor een budgetvriendelijke safari in Tanzania!

1. Reis in het laagseizoen

Reis in het laagseizoen en profiteer van speciale kortingen! In maanden als april en mei en zelfs november, wanneer het aantal bezoekers tijdelijk afneemt, verlagen de meeste accommodaties ook hun kamerprijzen. Hierdoor kun je een reis maken die je in andere maanden het dubbele zou hebben gekost.

Ontdek nog 4 redenen waarom je in het laagseizoen zou moeten reizen

 

2. Reis met vrienden of familie

Hoewel we bewust geen groepsreizen aanbieden om optimale flexibiliteit en privacy te bieden, ben je vrij om je eigen reisgezelschap te kiezen. Nodig je vrienden, collega’s of familieleden uit voor dit geweldige safari avontuur en maak samen herinneringen. Door de kosten van de safari auto, de toeslagen voor de Ngorongoro krater enz. te delen, zijn jullie bovendien veel goedkoper uit dan wanneer jullie deze reis allemaal apart hadden geboekt.

3. Kies voor alternatieve accommodaties

Ben je helemaal tevreden over het voorgestelde reisprogramma, maar overschrijdt de prijs jouw budget? Overweeg dan alternatieve accommodaties. Safari lodges die net buiten in plaats van ín het nationaal park gelegen zijn. Scherpgeprijsde hotels die lokaal gerund worden in plaats van een luxe tentenkamp met zwembad. Je zult het comfort nog meer waarderen wanneer je verblijft in een mooie mix van accommodaties.

4. Verleng je verblijf

Langer blijven om minder te betalen? Dit klinkt misschien vreemd, maar het is waar! Veel hotels bieden aantrekkelijke kortingen of gratis overnachtingen wanneer je jouw verblijf verlengt. Boek daarom minder verschillende hotels maar blijf langer op één plek om van een dergelijke korting gebruik te maken. Bovendien vertraag je daarmee het tempo van de reis en kun je de tijd nemen om volop van deze speciale plekken te genieten.

5. Vermijd het voertuig

Laat de auto staan en ga erop uit. Neem een tuktuk naar de plaatselijke markt, verken de omgeving te voet of ga op pad voor een mountainbiketocht. Dit maakt vooral een verschil aan het begin of einde van je safari, wanneer je een vrije dag hebt. En het is milieuvriendelijk!

6. Ga buiten de gebaande paden

Natuurlijk behoren de Ngorongoro krater en Serengeti National Park tot de hoogtepunten van Tanzania. Maar dit zijn ook de gebieden die de prijs omhoog drijven. Toch zijn er nog zoveel andere, onbekende, mooie plekken die de moeite waard en tegelijk een stuk betaalbaarder zijn. Wat dacht je bijvoorbeeld van het wildreservaat bij West Kili, waar je kuddes olifanten kunt zien tegen de spectaculaire achtergrond van Mount Kilimanjaro? Of het minder bekende Mkomazi National Park, waar je als één van de weinige bezoekers kunt genieten van het ruige landschap?


En als je na het lezen van dit artikel nog twijfels hebt? Bedenk dan hoe vaak je in je leven een dergelijke reis zult maken. Met alle hectiek van het dagelijkse leven verdien je het toch om even helemaal uit te zoomen en onbezorgd te genieten? Om samen herinneringen te maken die jullie je hele leven bijblijven?

Realiseer je dat je één van de meest magische plekken op aarde gaat bezoeken. Dus zeg ja en beloon jezelf met een uniek en onvergetelijk safari avontuur!

Wil je weten hoeveel jouw Tanzania droomreis precies kost?

Scroll naar boven