nl     en
ajabu-adventures-private-safaris-tanzania

7 Tips voor een succesvolle beklimming van de Kilimanjaro

Wat u moet weten voor een succesvolle beklimming van de Kilimanjaro
Mount Kilimanjaro (5.895 m) beklimmen is een unieke en onvergetelijke ervaring. Deze berg, die ook wel bekend staat als één van de meest toegankelijke toppen ter wereld, trekt jaarlijks duizenden bezoekers die op het “Dak van Afrika” willen staan.

En weet u wat? U hoeft niet super fit of ervaren te zijn om de besneeuwde piek te bereiken. De meeste klimmers halen de top met niet meer dan een wandelstok, beschermende kleding en een goede voorbereiding. En heel veel vastberadenheid! Ook ú kunt het halen met deze 7 tips voor een succesvolle beklimming! 

1. Beste seizoen om de Kilimanjaro te beklimmen


Technisch gezien kan Mount Kilimanjaro het hele jaar door worden beklommen. Echter, als uw reisdata flexibel is, kunt u maar beter in het meest gunstige seizoen gaan: de droogste en warmste maanden van het jaar, met de grootste kans op helder weer. Over het algemeen zijn de beste maanden om de Kilimanjaro te beklimmen januari-februari en september-oktober. Aangezien dit ook de meest populaire maanden van het jaar zijn, raden we aan om uw tour zo vroeg mogelijk te boeken.

2. Kies de route die bij u past

Choose your Kilimanjaro route wisely
Om uw kansen op het bereiken van de Uhuru piek te vergroten, dient u ook het aantal dagen op de berg te verlengen. Bijna 50% van de klimmers haalt de top niet vanwege problemen door de hoogte.

Het beklimmen van de Kilimanjaro is niet alleen een kwestie van een berg op- en aflopen. Er zijn 6 verschillende routes waar u uit kunt kiezen, die variëren in lengte, landschap en prijs. Bepaal zelf welke route het beste bij u past!

De Marangu route staat bekend als de “Coca Cola” route en duurt 5 of 6 dagen. Klimmen en afdalen gaat via dezelfde route. Als u liever niet in een tent wilt overnachten, is de Marangu route de beste keus omdat dit de enige route is met berghutten. Het is bovendien ook de meest toeristische route.

De Machame route staat bekend als de “Whisky” route en kan binnen 6 of 7 dagen worden voltooid. De afdaling is anders dan de route omhoog en de uitzichten zijn spectaculairder, dankzij het Shira plateau, de Lava Toren en de Barranco Muur. Op deze route slaapt u in tenten, met een aparte eet- en toilettent. Samen met de Marangu route is Machame de meest populaire klimroute op de Kilimanjaro. Houd er rekening mee dat het daarom druk kan zijn.

De Rongai route (6 of 7 dagen) is vergelijkbaar met Marangu, maar met tenten in plaats van berghutten. U loopt vanuit het noorden naar boven en u daalt af via de Marangu route. Deze route biedt u beide kanten van de berg, met een grotere kans op het spotten van wilde dieren dan bij andere routes.

De Shira route start vanuit het westen en komt dan samen met Machame route. De Shira route kan in 6 of 7 dagen worden afgelegd en kent relatief weinig bezoekers. Houd er echter rekening mee dat u het eerste deel aflegt per 4×4 auto en pas begint te lopen op meer dan 3500 meter hoogte. Dit hoogteverschil kan als een extra uitdaging worden ervaren.

De Lemosho route (7 of 8 dagen) is onze favoriete route omdat het de meest pittoreske route is. U klimt naar boven via een ander pad dan tijdens de afdaling. Vooral tijdens de eerste twee dagen wandelt u door een prachtig ongerept regenwoud, ook wel bekend als de “Lemosho Glades”. Het is zonder meer een route die u weghoudt van de menigte en dankzij de extra dag(en) is het slagingspercentage vrij hoog.

En tot slot is er de Umbwe route, een absoluut verbluffende route maar ook één van de minst gebruikte paden. Het is de moeilijkste route, met een steil en lastig parcours. Maar als u een ervaren klimmer bent, is het meer dan de moeite waard!

Het minimum voor de beklimming van de Kilimanjaro is 5 dagen. Wij raden echter sterk aan om het programma uit te breiden naar 7 dagen, om u zelf de kans te geven te wennen aan de hoogte. Het zal uw kansen om succesvol de piek te bereiken aanzienlijk vergroten en u tevens extra rust geven voor de cruciale dag.

3. Bereid u fysiek en mentaal voor

Mount Kilimanjaro tent view to top in Tanzania
De Kilimanjaro beklimmen doet u niet alleen met uw lichaam maar ook met uw geest. Natuurlijk moet u over een zekere mate van fitheid beschikken. Dus ga voor een lange wandeling of loop hard, bij voorkeur in een heuvelachtige omgeving met een rugzak op van 5-6 kg. Neem de trap in plaats van de lift. En laat de auto wat vaker staan maar neem de fiets.

U kunt echter nog zoveel trainen als u wilt. Uiteindelijk is het moed en vastberadenheid die u naar de top moeten brengen. Er zal ongetwijfeld een moment komen dat u wilt opgeven. Dit is wanneer u uw échte kracht moet laten zien. Vooral de nacht wanneer u aan het laatste deel naar de top begint, zal één van de moeilijkste dingen zijn die u ooit zult doen. Maar juist dat maakt deze beklimming zo waardevol en onvergetelijk!

Bereid u zelf voor met mentale trucs om u gemotiveerd te houden, zelfs tijdens de meest uitdagende gedeeltes. Geef niet op, maar blijf doorgaan, stapje voor stapje. En vergeet niet om onderweg van de schoonheid te genieten!

4. Ga langzaam


Hoewel u misschien uw klim vol energie begint, denk eraan om te doseren. Het is geen race wie als eerste boven eindigt. Voor het geval dat u het vergeet, zullen de gidsen en dragers u er herhaaldelijk aan herinneren met het zinnetje “pole pole” (“langzaam langzaam” in het Swahili).

De beste manier om hoogteziekte te voorkomen, is door voldoende tijd te nemen om te acclimatiseren. Niet alleen door een extra dag op de berg te verblijven, maar ook door het rustig aan te doen. Omdat de lucht dunner is en er minder zuurstof beschikbaar is, zal uw lichaam harder moeten werken. Wees een schildpad, ga zo langzaam als u kunt. Dat is de meest succesvolle manier om de top te halen.

5. Vergeet niet te eten en drinken

Eating and drinking on Mount Kilimanjaro
Op duizenden meters boven zeeniveau moet u veel water drinken om uitdroging te voorkomen. Dehydratie is namelijk een belangrijke oorzaak van hoogteziekte. Neem herbruikbare waterflessen of een ‘camelbak’ mee en drink minstens 3 liter water per dag. U kunt energiesupplementen of hydratatiezout aan uw water toevoegen om het risico van uitdroging te voorkomen, vooral wanneer u last heeft van maagklachten.

Behalve drinken, vergeet ook niet te eten. Uw lichaam zal de energie nodig hebben. Zelfs als u geen honger heeft, moet u proberen iets te eten om uw reserves te behouden. We raden ook aan om energierepen mee te nemen zodat u altijd iets bij zich heeft als u zich zwak of hongerig voelt.

6. Kom met de juiste uitrusting

Bringing the right gear when climbing Mount Kilimanjaro
Zorg ervoor dat u uw reistas met de juiste uitrusting vult. Wanneer u uw reis bevestigt, ontvangt u van ons een gedetailleerde paklijst met een overzicht van wat u zoal mee moet nemen.

Goede (waterdichte) wandelschoenen en warme kleding zijn essentieel. Draag meerdere lagen om u warm te houden, maar vermijd synthetische of katoene kleding omdat deze stoffen niet goed drogen. Een andere tip is om uw kleren ’s nachts onderin uw slaapzak te leggen, zodat ze enigszins opgewarmd zijn voordat u ze ’s ochtends aantrekt. Goed voorbereid zijn is dé sleutel tot het succes op de Kilimanjaro!

7. Gidsen en dragers zijn uw beste vrienden


Tijdens de beklimming van de Kilimanjaro is het aan ú of u de top gaat halen of niet. Maar de mensen om u heen, vooral uw gids en de dragers, vormen een waardevol deel van het team en zijn onmisbaar.

Onze gasten worden begeleid door een hoofdgids, een assistent gids, een kok en 2 tot 3 dragers per persoon, afhankelijk van het gewicht van uw bagage. Als u het gevoel heeft dat u het zo zwaar heeft om die berg op te lopen, denk dan eens aan de dragers die ieder ongeveer 15 kg mee moeten nemen!

Het expeditieteam is toegewijd om uw klim succesvol te maken en zal u zoveel mogelijk (onder)steunen. Zij zullen u over het beste pad leiden, u vermaken met liedjes en u enkele Swahili woorden leren. Ze zullen maaltijden bereiden die vol zitten met belangrijke voedingsstoffen die u tijdens de beklimming nodig heeft. Alles dat naar boven gedragen wordt, komt ook weer mee naar beneden; we laten geen afval achter!

Omdat uw gezondheid van het grootste belang is, beschikt het team over nooduitrusting. Twee keer per dag (of vaker indien nodig) zullen zij u medisch controleren. Het team is ook getraind om hoogteziekte te herkennen en in sommige gevallen kunnen ze voor u beslissen dat u de beklimming moet stoppen.

Om deze reden is het zo belangrijk, en bovendien gebruikelijk, dat alle gidsen en dragers aan het einde van de klim een schappelijke fooi ontvangen. Deze mensen persoonlijk hun tipgeld te overhandigen is een teken van waardering en het zal met veel enthousiasme en dankbaarheid worden ontvangen.

Bent u klaar voor het avontuur van uw leven? Bekijk onze 17-daagse Kilimanjaro & Safari Tanzania programma. Of neem direct contact met ons op voor een gratis en persoonlijk reisvoorstel.

 

Leave a Reply