nl     en
ajabu-adventures-private-safaris-tanzania

Reistips Tanzania

Reistips voor uw privé safari in Tanzania

Door de jarenlange ervaring met het reizen in Tanzania, heeft Ajabu Adventures handige reistips voor u verzameld die hieronder worden gegeven. Houd deze reistips in gedachten als u zich voorbereid op uw reis naar dit prachtige land.  

Vlucht

Afhankelijk van uw safari boekt u uw vliegreis. Het is mogelijk dat de aankomst- en vertrekhaven daarbij verschillen. Aarzel niet om ons naar een passend reisadvies te vragen. De meest gekozen maatschappijen door onze gasten zijn KLM, Ethiopian Airlines, Kenya Airways, Qatar Airways en Turkish Airlines. Genoemde maatschappijen kennen een kwaliteits- en prijsverschil. Wij verzorgen graag het vervoer van en naar het vliegveld.

Visum

U wordt bij binnenkomst in Tanzania geacht een visum te hebben of te regelen, tenzij het land van herkomst een verdrag heeft met Tanzania waardoor het visum niet is vereist. Let wel, uw paspoort dient nog minimaal 6 maanden geldig te zijn na de datum van vertrek uit Tanzania en dient nog over minimaal twee lege pagina’s te beschikken.

U kunt uw visum direct op het vliegveld verkrijgen maar het is ook mogelijk om het vooraf online aan te vragen. Dit kan via het Tanzania Electronic Visa Application System. De aanvraag kan 1 tot 3 weken duren en u ontvangt de bevestiging via de e-mail. Door het visum vooraf aan te vragen, bespaart u mogelijk veel tijd op het vliegveld en hoeft het enkel nog in uw paspoort gestempeld te worden. De kosten voor een toeristenvisum bedragen US $ 50 per persoon, met uitzondering van bezoekers van Amerikaanse nationaliteit (US $100). We raden aan om de prijzen vlak voor uw bezoek nogmaals te checken.

Reis- en annuleringsverzekering

Wij stellen een reisverzekering verplicht en wij adviseren u dringend een annuleringsverzekering af te sluiten voor uw verblijf in Tanzania. Mocht u Mount Kilimanjaro of Mount Meru gaan beklimmen, informeer dan bij uw verzekeringsmaatschappij of er een aanvullende verzekering voor de beklimming nodig is. Wilt u gaan duiken dan heeft u daarvoor ook een aanvullende verzekering nodig.
Als u met Ajabu Adventures reist dan verzekeren wij u standaard voor de AMREF Flying Doctors Tourist Evacuation (exclusief dagtrips).

Gezondheid

U gaat naar Tanzania en wij raden u aan contact op te nemen met uw huisarts of met een reisadviescentrum voor voorlichting, preventie en vaccinatie op maat. Dit is namelijk afhankelijk van de plaatsen die u bezoekt, bergbeklimmen, safari, zonvakantie of een combinatie daarvan. De seizoenen in Tanzania wijken af van de Europese seizoenen en daarnaast kan het stoffig zijn. Mocht u allergisch zijn voor pollen en stof, dan is het verstandig om medicatie mee te nemen.

Bij aankomst in Tanzania adviseren wij om een dag rust in te plannen, zodat u kunt wennen aan uw nieuwe omgeving. Verandering van voedsel en grote hoogte kan diarree, hoofdpijn en/of verlies van eetlust veroorzaken. Wees vooral ook voorzichtig in de zon. Het dragen van een hoed of pet is geen overbodige luxe. Blijf voldoende drinken en gebruik zonodig extra zout. Het drinken van ijskoude dranken raden we sterk af, omdat het de maag en darmen extra belast. Het kraanwater in Tanzania is geen drinkwater, dus drink alleen mineraalwater uit nog afgesloten flessen.

Tijdens het beklimmen van Mount Kilimanjaro en Mount Meru met Ajabu Adventures doen wij tweemaal per dag en zo nodig vaker, een medische check-up. De begeleiders van de beklimming zijn getraind op hoogteziekte en wij nemen altijd zuurstof mee de berg op.

Talen

Swahili en Engels zijn de officiële talen van Tanzania. Het merendeel van de mensen die werkzaam zijn in de toeristische sector spreekt vloeiend Engels en vaak spreekt men ook nog een andere vreemde taal.

Bagage

Ajabu Adventures stelt geen limiet aan uw bagage, vliegmaatschappijen echter wel. Let op: als u ook een binnenlandse vlucht heeft, is het van belang om ook deze limieten te checken bij uw Tanzania expert of op internet, omdat hier vaak andere restricties worden gehanteerd dan voor intercontinentale/internationale vluchten. Bekijk ook onze safari paklijst om slim en licht te pakken voor uw reis!

Fotografie

Het is voor de levensduur van uw camera belangrijk om deze stofvrij en, voor zover mogelijk, koel te houden. Dit geldt ook voor uw overige apparatuur. U kunt uw batterijen opladen in onze safari auto’s een in de meeste gevallen in uw hotel/lodge. Wij raden u aan om eerst toestemming te vragen alvorens u een foto van de lokale bevolking neemt (close-up). Het is niet toegestaan om foto’s te maken van formele personen/objecten, zoals politieagenten, militairen, kazernes, vliegvelden of de nationale vlag. Twijfelt u, doe het dan niet, het is het probleem niet waard.

Fooi

Het is in Tanzania gebruikelijk om fooien te geven. In kleine, eenvoudige restaurants en bars wordt niet echt een fooi verwacht (maar wel gewaardeerd). In toeristische gelegenheden wordt aan kofferdragers, kamermeisjes, chauffeurs van taxi’s of busjes over het algemeen wat kleingeld gegeven, ten waarde van ongeveer 1 dollar/euro of 1.000 TZS. Een dergelijke fooi wordt ook aan mensen gegeven die op straat een dienst verlenen. In grotere, meer luxe restaurants is een fooi van 5 tot 10% van de rekening gebruikelijk. Voor uw privé safarigids/chauffeur kunt u als richtlijn gemiddeld USD $20-25 per dag per safari auto aanhouden. Het tipgeld voor een beklimming staat in de richtlijnen die u ontvangt bij de offerte voor de beklimming.

Veiligheid

Tanzania is een veilig, stabiel en vriendelijk land. In de grotere steden dient u wel goed op uw spullen te letten. Ook op markten, busstations en andere drukke plaatsen dient u alert te zijn, net als waar dan ook ter wereld. Wij adviseren u om waardevolle sieraden thuis te laten. ’s Avonds kunt u beter niet over straat lopen, maar een taxi nemen.

In de wildparken loopt u geen gevaar, al dient u wel een aantal regels in acht te nemen. Volg in alle gevallen onmiddellijk het advies van uw gids op.

  • Stap in de wildparken nooit zomaar uit de safari auto zonder toestemming van de gids.
  • Houdt u bij lodges en tented camps aan de regels van de accommodatie.
  • Loop ’s avond niet alleen over straat.
  • Houdt u bij wandel-, fiets- en kanosafari’s aan de regels zoals ze met u besproken zijn en volg het advies van de begeleidende gids op.

Kleding

Lichtgewicht, eenvoudig wasbare, katoenen kleding is het gemakkelijkste om mee te nemen. Ook is warme, winddichte kleding aan te raden, omdat het in de avonduren kan afkoelen. Om uzelf te beschermen tegen de zon adviseren wij u een ​​hoed of pet, zonnebril en zonnebrandcrème mee te brengen. In veel restaurants wordt verwacht dat u verzorgd gekleed gaat. Aan de islamitische kust en op Zanzibar dienen vrouwen (gedeeltelijk) bedekt over straat te gaan; dus niet in badkleding of opvallend korte broeken. Over het algemeen loopt men in Tanzania op slippers of sandalen. Gaat u veel wandelen, dan is het aan te raden om wandel- of sportschoenen in te pakken.

Tijdens game drives adviseren wij u om bij de keuze van uw kleding de kleuren blauw en zwart te vermijden, omdat deze tseetseevliegen en andere insecten aantrekken. Tseetseevliegen vertoeven graag rond uw voeten en enkels en in parken waar de tseetseevlieg voorkomt, zoals bijvoorbeeld Tarangire National Park, is het zelfs raadzaam de pijpen van uw lange broek in uw sokken te steken (geen blauw of zwart). U kunt tijdens safari activiteiten het best neutrale kleuren gebruiken, zoals lichtbruin, olijfgroen en khaki.

Een uitgebreid overzicht van mee te nemen safari kleding is te vinden in onze safari paklijst. Als u de Kilimanjaro gaat beklimmen, ontvangt u bij uw offerte advies over mee te nemen kleding.

Geld

De munteenheid in Tanzania is de Tanzaniaanse Shilling (TZS).  Er zijn muntstukken van 50, 100, 200 en 500 TZS en bankbiljetten van 500, 1.000, 2.000, 5.000 en 10.000 TZS. Euro’s en US dollars worden over het algemeen overal geaccepteerd maar houdt er rekening mee dat uw dollarbiljetten niet ouder mogen zijn dan 2006. De grotere plaatsen in Tanzania beschikken over geldautomaten waar u kunt pinnen en wisselkantoren om Euro’s of US dollars om te wisselen. Wilt u uw bankpas in Tanzania gebruiken, denk er dan voor vertrek aan om de standaardinstelling “binnen Europa” te wijzigen in “wereld”. Dit kunt u doen via internet of de app van de betreffende bank.
In een aantal lodges kan met creditcard betaald worden, al worden hiervoor vaak wel extra kosten berekend (5%). Indien u graag wilt weten of de accommodaties in uw reisprogramma creditcards accepteren, neem dan gerust contact met ons op.

ElektriciteitReisadapter voor Tanzania

De stroomspanning in Tanzania bedraagt 220-240 volt. Het land heeft met regelmaat te maken met stroomuitval. Op de meeste plaatsen heeft men wel een generator, maar het is handig om een zaklantaarn mee te nemen (vaak gaan de generatoren in de nachtelijke uren uit). Het is mogelijk om Nederlandse stekkers te gebruiken in de stopcontacten. Dit past echter niet altijd dus neem voor de zekerheid ook een universele adapter. Onze safari auto’s zijn overigens ook uitgerust met oplaadpunten zodat u ook onderweg uw camera of telefoon kunt laden.

Winkelen

De toeristische gebieden en hotels/lodges verkopen een breed scala aan souvenirs, sieraden en drankjes. Houd er rekening mee dat er in Tanzania een uitvoerverbod is voor souvenirs die gemaakt zijn van beschermde dier- of plantensoorten. Wees verder vooral niet bang om af te dingen, de verkoper zal zijn goederen echt niet te goedkoop van de hand doen. Zo nodig zal uw gids u graag helpen bij het onderhandelen.

Bellen

Tanzania heeft een goede mobiele telefoon dekking. Tanzaniaanse simkaarten (prepaid) zijn overal te koop voor een redelijke prijs. Goedkoop vanuit Nederland naar een mobiel nummer in Tanzania bellen kan via het voordeelnummer 0900-1473. Het landnummer van Tanzania is +255.

Internet

Over het algemeen zijn de internetverbindingen in Tanzania redelijk. De meeste lodges en hotels waar Ajabu Adventures gebruik van maakt beschikken over Wi-Fi. In de grotere plaatsen zijn internetcafés waar u gebruik kunt maken van internet.

Tijdszone

De tijdszone waar Tanzania in ligt is GMT+3. Gedurende de zomertijd is het in Tanzania 1 uur later dan in Nederland of België, in de wintertijd is het verschil 2 uur. Daarnaast rekent men in Tanzania ook nog met de Swahilitijd; dit kan tot verwarring leiden. Als een tijdsvoorstel u vreemd voorkomt, dan is het verstandig om door te vragen.

Klimaat

Tanzania ligt dichtbij de evenaar en heeft daarom een aangenaam, tropisch klimaat. Vooral in de noordelijke parken, met gemiddelde temperatuur van 20 tot 30 graden, is het erg plezierig. Houd er echter rekening mee dat in sommige plaatsen, zoals de omgeving van Karatu en de Ngorongoro Krater, het fris kan zijn en vooral ’s nachts de temperaturen aanzienlijk kunnen dalen.

Tijdens de Europese zomer kent Tanzania haar ‘winter’ tijd. Deze periode loopt van juni tot september en markeert tevens het droge seizoen. Vanaf september stijgen de temperaturen weer langzaam. Tijdens de lente, in september – oktober, bloeien de jacaranda bomen weelderig en is Arusha bedekt met een prachtige paarse gloed. Van oktober tot november vindt het korte regenseizoen plaats, al passeren er tot maart regelmatig korte en hevige regenbuien. Tegen eind maart begint meestal het grote regenseizoen, dat tot eind mei aanhoudt. Bekijk hier waar en wanneer u in de Serengeti dient te zijn voor de ultieme Wildebeest Migratie ervaring.

De Tanzaniaanse kust en eilanden zijn over het algemeen warmer en vochtiger dan het noordelijke deel van het land. Temperaturen op de Kilimanjaro, die altijd bedekt is met sneeuw en ijs, en Mount Meru zijn veel lager en kunnen gemakkelijk onder nul dalen.

Verkeer

Vanwege de vele onverharde wegen en de uitdagende rijomstandigheden raden we het af om een auto te huren. Vooral in de steden kan het verkeer druk en chaotisch zijn. Bovendien kan uw lokale safarigids u veel vertellen over de natuur en cultuur in dit land en kent hij de beste plekken voor het spotten van wilde dieren. In de steden is het raadzaam om een (privé) taxi te nemen. Spreek van tevoren een prijs af om aan het einde van uw rit onplezierige verrassingen te voorkomen.

Tanzania kent verschillende binnenlandse luchtvaartmaatschappijen. Precision Air en Coastal Air zijn het meest bekend en worden vaak gebruikt door Ajabu Adventures.

Handige reisapps

XE Currency

Reken moeiteloos prijzen om naar dollars of Tanzaniaanse shillings, zodat u precies weet hoeveel u betaalt voor een souvenir of andere aankoop. Gratis app voor iOS en Android.

DuoLingo

Leer Swahili met deze leuke app en u zult tijdens uw safari in Tanzania met iedereen een praatje kunnen aanknopen. Gratis app voor iOS en Android.

Polarsteps

Track de route en plaatsen die u bezocht heeft tijdens uw safari in Tanzania! Uw familie en vrienden kunnen u volgen tijdens uw reis en eenmaal thuis creëert u uw persoonlijke reisboek inclusief foto’s. Voor deze app heeft u geen internet nodig, enkel GPS.

Rebtel

Bel goedkoop de hele wereld over zonder internet. Momenteel kunnen familie en vrienden gratis gebeld worden als ze de app ook gebruiken. Gratis app voor iOS en Android.

Hopper

Boek eenvoudig vluchten via uw telefoon terwijl u wordt geadviseerd over hoe u dit kunt doen, wanneer u het moet doen en op welke manier u het meeste kunt besparen. Gratis app voor iOS en Android.

Accuweather

Blijft altijd op de hoogte van de laatste weersvoorspellingen op uw favoriete bestemming. Gratis app voor iOS en Android.