nl     en
ajabu-adventures-private-safaris-tanzania

Beste reistijd voor een safari naar Tanzania

Beste reistijd voor safari naar Tanzania

Een vaak gestelde vraag bij het plannen van een safari naar Tanzania is: “Wat is de beste tijd om het land te bezoeken?”. We begrijpen dat u het liefst in het meest ideale seizoen reist: niet te warm, niet te veel regen en de meest optimale mogelijkheden om het wildleven te bekijken. Dus wat is nou de perfecte maand om Tanzania te bezoeken?

Tanzania is een divers land met grote verschillen in landschap en hoogte. De seizoenen kunnen in twee periodes ingedeeld worden: het droge en het regenseizoen. Zoals overal ter wereld lijkt het klimaat te veranderen en minder voorspelbaar te worden. Desondanks kunnen we wel globaal aangeven wat u per maand kunt verwachten.

Het juiste seizoen voor uw interesse

Helaas bestaat er niet zoiets als het ‘perfecte’ seizoen. Tanzania kan het hele jaar door goed bezocht worden. Maar wanneer en waar hangt grotendeels af van uw persoonlijke interesses. Wilt u getuige zijn van de spectaculaire rivieroversteken van de Wildebeest Migratie in het noordelijke deel van de Serengeti? Dan bieden juli tot en met september u de beste kansen. Wilt u de grote drukte vermijden en verblijven in 5-sterren lodges voor een 3-sterren prijs? Reis in april of mei. En beklim de Kilimanjaro in september-oktober of januari-februari voor de grootste kans op helder weer.

De parken in het westen en zuiden van Tanzania zijn het beste te bezoeken in het droge seizoen (juni-oktober en januari-februari). Omdat deze gebieden minder bekend zijn dan de noordelijke parken, is het hier het hele jaar door vrij rustig.

Gids van maand tot maand

 Temperatuur & RegenWild spottenKilimanjaro beklimmenZon, zee, strand
JanuariEen warme en zonnige maand met weinig regen. Wordt gezien als het hoogseizoen en een behoorlijk populaire tijd om te reizen. De Ndutu vlaktes in het zuiden van Serengeti zitten vol met wilde dieren. Rijk vogelleven met grote aantallen trekvogels (nov-mrt). Uitstekende klimomstandigheden dankzij het droge, warme en heldere weer. Heet en droog, ideaal om te zonnebaden, snorkelen en duiken.
FebruariEveneens zonnig en warm, met nauwelijks regen. Dé maand dat er honderdduizenden jonge dieren geboren worden in Ndutu. Tevens uitstekende mogelijkheden voor vogels spotten.Warm en droog. De kans op verse sneeuw op de top is groter dan in het zomerseizoen, al is het qua beklimmingen een stuk rustiger.Heet en zonnig, de perfecte strandvakantie om te ontsnappen aan de koude Europese winter. Ook een goede periode voor 'big game' vissen.
MaartHoge temperaturen terwijl de luchtvochtigheid toeneemt. Tegen het einde van de maand kunt u te maken krijgen met de eerste regen van het regenseizoen. Dit is ook de periode dat veel safari lodges hun prijzen verlagen.Ideale tijd om enorme kuddes te bezichtigen in het zuiden; de gnoes, zebra's, hun jongen en veel roofdieren.Nog altijd goede klimomstandigheden, vooral tijdens de eerste helft van de maand.Warm en vrij zonnig, terwijl de stranden minder druk zijn. Een mooie periode om de mangroven te verkennen.
AprilBegin van het lange regenseizoen met soms zware regenval (meestal 's nachts tot in de ochtend).
Accommodaties bieden spectaculaire kortingen, hoewel enkelen deze maand sluiten.
Ondanks het natte seizoen gaan de game drives gewoon door, al zijn niet alle tracks begaanbaar. De lucht is fris en helder, en er is volop water en gras voor de dieren.Niet de beste tijd om te klimmen i.vm. de regelmatige regenval. Als u toch aan deze periode gebonden bent, kies dan voor een route via het noordelijke deel van de berg, waar het vaak droger is.Verwacht ook regenval aan de kust en op de eilanden. Verschillende lodges sluiten deze maand hun deuren.
MeiVanaf de tweede helft van mei neemt de regen geleidelijk af. Het is niet druk in de lodges waardoor u al snel een speciale VIP behandeling krijgt.De nationale parken worden nog steeds relatief weinig bezocht, zodat u ze bijna voor uzelf heeft. Het landschap is groen en de Ngorongoro krater is bedekt met prachtige bloemen. De regen, vooral in de eerste helft van de maand, kan de routes glad en uitdagend maken. Daarom is ook mei niet ideaal voor een klimexpeditie.Het groene landschap vormt een schitterend contrast met de witte zandstranden. Terwijl de regens afnemen, zult u nog steeds bijna verlaten stranden aantreffen.
JuniHet einde van het natte seizoen en het begin van de 'winter' in Tanzania. Hoewel u nog steeds wat regen kunt meemaken. Vooral in de eerste helft van de maand profiteert u van speciale tarieven voor het laagseizoen.Het landschap is weelderig en groen en doorspekt met wilde bloemen. Het lange gras kan het spotten van wilde dieren soms lastiger maken. Start van het klimseizoen. Terwijl de regens afnemen, is het steeds vaker helder weer. Het weer is koel, aangenaam en soms wat winderig. Langzaam trekken de stranden meer bezoekers.
JuliEen populaire reistijd en wordt gezien als het piekseizoen. Het weer is droog maar kouder. Neem warme kleding mee voor de frisse avonden en ochtenden.De Grote Migratie arriveert in het noorden waar de oversteek van de Mara rivier op hen wacht. Ondertussen drogen de vlaktes op en wordt de vegetatie dunner.Gezien de droogte is juli een goede maand om te klimmen. Het kan echter erg koud worden.De kust en eilanden worden meer en meer bezocht. Het weer is relatief koel met soms wat wind. De gemiddelde dagtemperatuur is 26 graden.
AugustusNog steeds droog en koel. De wegen kunnen stoffig zijn, terwijl de savannes een goudachtig gloed krijgen. Er zijn in deze tijd minder muggen vanwege het wegblijven van de regens.Terwijl het struikgewas verdort en waterpoelen meer dieren aantrekken, wordt het gemakkelijker om het wild te spotten.
Olifanten verzamelen zich in Tarangire NP. Ondertussen bevindt de Grote Migratie zich in het noorden van Tanzania waar het een spectaculaire show weggeeft.
Vaak koud met een wolkengordel die halverwege de hangt. De kans op onbewolkt weer neemt echter toe.Droog en koel. Omdat augustus piekseizoen is, dient u vroeg te boeken aangezien hotels en resorts snel volgeboekt zullen zijn.
SeptemberEinde van het hoogseizoen, maar het kan nog steeds behoorlijk druk zijn. September markeert ook de 'lente' in Tanzania: de temperaturen stijgen en bomen komen in bloei, zoals de paarse Jacaranda.Ideale periode om wild te spotten, met hoge concentraties van wildleven langs de rivieren. Om de Wildebeest Migratie te bezichtigen, dient u nog steeds in het noorden van de Serengeti te zijn.Koel maar heldere dagen met goed zicht. September en oktober zijn een van de beste maanden om uw expeditie te plannen.Blauwe lucht en zonnige dagen, terwijl het zeewater langzaam opwarmt.
OktoberWarm en over het algemeen droog, met af en toe enkele regenbuien. Deze buien verfrissen de lucht en spoelen het stof weg. De vlaktes zijn droog en het gras is kort. De kuddes rond de Mara bereiden zich langzaam voor op hun lange reis richting het zuiden.Ideale klimomstandigheden met aangename temperaturen. Vaak heldere ochtenden en avonden met uitstekende zicht.Zonnig en warm met weinig regen. De stranden zijn nu minder druk en zo ook de (snorkel)tours.
NovemberNovember is tevens deel van het regenseizoen, met korte regenbuien meestal 's nachts of laat in de middag. De dagen zijn zonnig en de temperaturen stijgen. Het laagseizoen betekent ook minder drukke parken en lagere prijzen.Het landschap wordt weer groen, hoewel de regens nauwelijks invloed op uw game drives zullen hebben. De migratie is op weg naar de zuidelijke vlaktes, op zoek naar vers gras en water.Plezierige temperaturen, maar de korte regenval kan de klimroutes lastiger maken.Over het algemeen zonnig met hier en daar een bui. Een goede maand om Mafia Island te bezoeken waar u met walvishaaien kunt zwemmen.
DecemberHet begint heet te worden ondanks dat er soms nog wat regen kan vallen. De eerste helft van de maand is nog steeds laagseizoen. Maar houd rekening met topdrukte in de tweede helft rond de kerstperiode.De migratie heeft zijn weg naar het zuiden gevonden. Vogels spotten is nu op z'n best dankzij de vele trekvogels die zijn gearriveerd. Goed klimomstandigheden terwijl de regen afneemt. En wie wil er nou geen witte kerst in de sneeuw!Heet en zonnig met stijgende luchtvochtigheid. Houd er rekening mee dat veel van de hotels en resorts een minimumverblijf van 6 nachten hanteren tijdens het populaire feestseizoen.

Heeft u hulp nodig bij het plannen van uw safari naar de Wildebeest Migratie in de Serengeti? Bekijk dan onze gedetailleerde Migratiegids en -kaart.

Onze favoriete reistijd

Bent u geheel flexibel in het kiezen van uw reisdata? In dat geval raden wij, op basis van onze persoonlijke favoriete seizoenen, de maanden oktober, november en maart aan. Deze drie maanden zijn over het algemeen zonnig, warm en droog. Er is veel activiteit op de savannevlaktes, vooral in maart dankzij de pasgeboren dieren. Toch vermijdt u in deze periodes de drukte en zijn de parken rustig. En met een slimme planning, met de hulp van uw Tanzania-expert, profiteert u nog steeds van aantrekkelijke kortingen!

Ontdek ook waarom reizen in het groene seizoen verrassend mooi is!

EOlifanten onder de donker gekleurde hemel in Tarangire National Park
Olifanten onder de donkergekleurde hemel in Tarangire National Park © Oliver’s Camp

Leave a Reply