nl     en
ajabu-adventures-private-safaris-tanzania

De Grote Wildebeest Migratie in Serengeti National Park

Miljoenen gnoes migreren door Serengeti National Park

Het is één van de meest spectaculaire en adembenemende gebeurtenissen ter wereld. Een droom voor velen om dit ongelooflijke natuurwonder van dichtbij te aanschouwen.

Dit is natuurlijk de jaarlijkse Wildebeest Migratie, die honderdduizenden wilde dieren in beweging brengt om de regens te achtervolgen tijdens hun voortdurende strijd om te overleven. Bij de grote trek van meer dan een miljoen gnoes sluiten ook 200,000 zebra’s en 300,000 Thomson gazelles aan. In een eindeloze cyclus migreren zij met de klok mee door Serengeti National Park en Masai Mara in Kenia, daarbij zo’n 800 tot 1000 kilometer afleggend. Tijdens deze moeilijke en meedogenloze zoektocht naar gras en water worden ze opgejaagd door grote roofdieren en stuiten op verschillende obstakels zoals de gevreesde Mara rivier.

Waar u gnoes ziet, ziet u meestal ook zebra’s vredig samen grazen. Ieder eet een ander deel van hetzelfde soort gras, vandaar dat ze het goed met elkaar kunnen vinden. Omdat de gnoes geen natuurlijke leider hebben, komt het regelmatig voor dat de migrerende kudde zich opsplitst in kleinere groepen en over een groot deel van de Serengeti verspreiden. Echter, wanneer er een gevaarlijke hindernis te nemen is, verzamelen ze zich weer eensgezind.

Het fotograferen van de grote migratie in Serengeti National Park

Een safari plannen

Het is best lastig om een safari te plannen rond de Grote Migratie, omdat u op het juiste moment op de juiste plek dient te zijn. Om het meeste uit uw reis te halen, hebben we een overzicht samengesteld van wanneer u waar zou moeten zijn, en een gedetailleerde migratiegids van maand tot maand. Hier vindt u bovendien een interactieve kaart van de Serengeti met de voorspelde route, en aanbevolen lodges om u te verzekeren van de ultieme migratie safari.

Bekijk ook onze voorbeeldreizen zoals de Safari Serengeti Migratie of het Safari Avontuur Tanzania voor meer inspiratie voor een onvergetelijke privé safari!

Jonge wildebeest in de grote kudde in Serengeti

Interessante weetjes over de migratie

 • De Grote Migratie is de grootste beweging ter wereld van een groep dieren
 • Hoewel de migrerende dieren de grens oversteken, vindt het grootste gedeelte van de trek plaats in Tanzania
 • Meer dan 1,4 miljoen gnoes migreren
 • 200.000 zebra’s sluiten zich aan bij de migratie
 • En 300.000 Thomson’s gazelles doen mee aan de grote trek
 • Ruim 500.000 kleine gnoetjes vullen de vlaktes in de maand februari
 • Tijdens het kalfseizoen worden er ongeveer 8.000 jonge dieren geboren per dag
 • Gnoes zijn geboren om te rennen; de pasgeborenen kunnen binnen 5 minuten na hun geboorte al rennen
 • Elk dier legt zo’n 800-1000 kilometer af tijdens een jaarlijkse trek
 • Gnoes zijn bijzonder gevoelig voor de geur van water en kunnen gemakkelijk een waterbron vinden
 • Zebra’s helpen de gnoes om de route van de migratie te herinneren en zijn alert op hongerige roofdieren
 • Jaarlijks overleven bijna 300.000 gnoes en zebra’s de migratie niet door hun natuurlijke vijanden maar ook door honger, dorst of uitputting