nl     en
ajabu-adventures-private-safaris-tanzania

Wanneer naar de Grote Migratie?

Enorme kuddes wildebeest verspreiden zich over de vlaktes van Serengeti National Park

Aangezien de wildebeest migratie het hele jaar door plaatsvindt en in grote mate afhankelijk is van de regenval, is de route die de dieren afleggen redelijk voorspelbaar. Hieronder vindt u een beknopt overzicht van de migratieroute. Voor een meer gedetailleerde beschrijving bekijk onze Wildebeest Migratie gids met de trek van maand tot maand en een interactieve Serengeti Migratie kaart.

De route van de migratie

Elke maand biedt unieke kansen om het wild van dichtbij te observeren. Van december tot maart bevindt de kudde zich in het zuiden van Serengeti National Park en het noordelijk deel van de Ngorongoro Conservation Area. Februari is de maand dat de jonge kalfjes geboren worden, soms wel 8000 per dag. Het is een onvergetelijke ervaring om deze kwetsbare jonkies op hun kleine pootjes te zien wankelen. Tegelijkertijd zijn hongerige leeuwen en luipaarden nooit ver weg, afwachtend om toe te slaan wanneer de kans zich voordoet.

Rond april en mei, wanneer de zuidelijke vlaktes opdrogen, komen de enorme kuddes gnoes in beweging. Ze overspoelen het gebied van de Moru Kopjes en het westen van Seronera terwijl ze aan hun lange reis naar het noorden beginnen, de regens achterna. De gnoes worden vergezeld door talloze zebra’s, Thomsons en Grant gazelles. Tevens wachten hier in het westelijke gedeelte van de Serengeti de eerste hindernissen: de oversteek van de Mbalageti en Grumeti rivier.

Juli en augustus zijn over het algemeen de beste maanden om de dramatische overtochten te zien bij de Mara, in het uiterste noorden. De migratie houdt zich op in noordelijk Serengeti en Masai Mara National Reserve tot eind oktober of november. Dan keren ze weer terug naar het zuiden. De cirkel is rond.

Maar zelfs als de grote kuddes zich in het noorden bevinden, is het wild ook in de rest van Serengeti National Park nog steeds rijkelijk aanwezig. Dit omdat er veel niet-migrerende dieren zijn die liever op één vaste plek blijven dan de migratie te volgen.

Wist u dit al over de Grote Trek? Hier vindt u 12 interessante weetjes over de migratie!

Wildebeest spektakel in de Mara rivier in Serengeti National Park