nl     en
ajabu-adventures-private-safaris-tanzania

De Wildebeest Migratie van maand tot maand

Wildebeests gaan de regens achterna in Serengeti National Park

Spectaculaire show

De wildebeest migratie is de meest spectaculaire show ter wereld. Maar enkel door het boeken van een safari naar Serengeti National Park is een plekje op de eerste rang niet automatisch gegarandeerd. Een goede planning is alles. U dient op het juiste moment op de juiste plek te zijn. Onderstaand overzicht van de migratie van maand tot maand zal u helpen om te bepalen wanneer u waar moet zijn.

De route van de migrerende gnoes en zebra’s hangt sterk samen met de regenval. Door de wereldwijde klimaatverandering kan het jaarlijkse patroon per jaar iets verschillen. Over het algemeen kan echter onderstaande route worden aangehouden.

Migratie in augustus-oktober Migratie in juli-augustus Migratie in mei-juni Migratie in november Migratie in november Migratie in april Migratie in december-maart

Klik op de kaart om te ontdekken wat er plaatsvindt
tijdens de migratie in Serengeti National Park!

Ontdek 12 interessante weetjes over de Grote Trek die u waarschijnlijk nog niet wist!

December – januari

In december bereikt de meerderheid van de gnoes het zuidoosten van de Serengeti. Ze hebben er een lange en vermoeiende reis op zitten uit het verre noorden van Serengeti National Park of zelfs de Masai Mara in Kenia. En zijn klaar om zich hier voorlopig te vestigen. Verspreid over de vlaktes van het zuiden van de Serengeti, Ndutu en het noorden van de Ngorongoro Conservation Area, wordt u overal omringd door gnoes en zebra’s die zich tegoed doen aan het verse voedzame gras.

Waar te overnachten?

 • Kenzan Ndutu Tented Camp (Ngorongoro Conservation Area)
 • Serengeti Pioneer Camp (zuidelijk Serengeti)
 • Ndutu Safari Lodge (Ngorongoro Conservation Area)
 • Lake Masek Tented Camp (Ngorongoro Conservation Area)
 • Nyikani Migration Camp Ndutu (Ngorongoro Conservation Area)
 • Tanzania Bush Mobile Camp (Ngorongoro Conservation Area)
 • Lemala Ndutu Mobile Camp (Ngorongoro Conservation Area)

Afgezien van een verblijf in het zuiden raden wij u aan om ook minimaal één nacht in centraal Serengeti door te brengen, om uw kansen op spectaculaire ontmoetingen met leeuwen, cheeta’s en luipaarden te vergroten.

Terug naar de kaart

Pasgeboren wildebeest met moeder in Serengeti National Park

Februari

Nog steeds te vinden in het zuiden van de Serengeti en Ngorongoro Conservation Area, is het voor de kuddes gnoes en zebra’s de gewoonte om in februari nieuw leven op de wereld te zetten. In slechts twee tot drie weken worden er meer dan 500.000 kalveren geboren. U kunt zich voorstellen dat wanneer u dit gebied bezoekt rond februari, de kans op het zien van een geboorte zeer reëel is!

Maar zelfs als u deze gebeurtenis mist, is het meer dan de moeite waard om de honderdduizenden kleine gnoetjes op de vlaktes te zien. De calciumrijke grond is de perfecte voeding voor de moeders en hun baby’s. Echter, de plotselinge aanwezigheid van deze jonge dieren trekt ook veel roofdieren aan, die op een gemakkelijke prooi loeren.

Waar te overnachten?

In hetzelfde gebied als in december-januari.

Terug naar de kaart

Maart

De migratie bevindt zich nog altijd in het zuiden en er zit relatief weinig beweging in, zodat de kleintjes de kans krijgen om aan te sterken. Maar wanneer de vlaktes langzaam opdrogen en de regens in aantocht zijn, beginnen de kuddes aan hun gezamenlijke trek naar het noorden.

Waar te overnachten?

In hetzelfde gebied als in december-januari.

Leeuw op jacht tijdens de migratie in het Serengeti National Park

April

Eind maart of begin april komt het regenseizoen op gang. Een teken voor de gnoes en zebra’s om te vertrekken. Langzaam reizen ze met de jonge kalveren in westelijke richting, langs het zuidelijke deel van centraal Serengeti. De gebieden rondom Simba Kopjes, Moru Kopjes en Kusini Hills zijn uitstekende plaatsen om de gigantische kuddes te zien, maar staan ook bekend om hun grote kattenpopulaties.

Waar te overnachten?

 • Serengeti Pioneer Camp
 • Naona Moru Camp
 • Dunia Camp Asilia

In deze tijd van het jaar vormen ook de safari accommodaties in centraal Serengeti (Seronera) een uitstekende uitvalsbasis:

 • Thorntree Camp
 • Tortilis Serengeti Camp
 • Sound of Silence Tented Lodge
 • Kubu Kubu Tented Camp
 • Lemala Nanyukie Tented Lodge

Terug naar de kaart

Mei – begin juni

De grote reis gaat verder naar het westen van Serengeti National Park, ook wel bekend als de “Westelijke Corridor”. Dit is een westelijke tak van de Serengeti die zich uitstrekt tot bijna Lake Victoria. De dieren versnellen en leggen elke dag grotere afstanden af. Onderweg stuiten ze echter op een tweetal hindernissen: eerst de Mbalageti rivier en vervolgens de Grumeti rivier.

Waar te overnachten?

 • Mbalageti Serengeti Camp
 • Soroi Serengeti Lodge
 • Nimali Serengeti Camp
 • Nomad Serengeti Safari Camp

Ook de safari lodges in centraal Serengeti zijn geschikte alternatieven.

Terug naar de kaart

Wildebeest migratie steekt de Grumeti rivier over in westelijk Serengeti

Juni – begin juli

Juni betekent het einde van het regenseizoen en dus weelderig groene grasvlaktes. Na de overkant van de Mbalageti rivier zonder al te veel moeite bereikt te hebben, staat er een tweede uitdaging te wachten: de Grumeti rivier die parallel maar iets verder naar het noorden loopt. De eerste echte hindernis voor de jonge kalfjes!

Aan de zuidkant van de rivier stoppen de dieren een korte tijd om uit te rusten. Ze wachten op elkaar zodat ze met een zo groot mogelijk aantal de rivier kunnen oversteken. Je kunt de spanning voelen terwijl de dieren zich voorbereiden op de gevaarlijke oversteek. Een sensationele tocht mede door de vele krokodillen die getrotseerd moeten worden. En dit is nog maar een voorproefje! Zodra de dieren veilig aan de andere kant zijn aangekomen, maken ze zich op voor de lange trek naar het noorden.

Waar te overnachten?

 • Grumeti River Camp
 • Grumeti Migration Camp
 • Mbalageti Serengeti Camp
 • Kirawira Serena Camp
 • Ubuntu Camp Asilia

Ook de safari accommodaties in centraal Serengeti zijn geschikte alternatieven.

Terug naar de kaart

Juli

In juli trekt de migratie verder naar het noorden van Serengeti National Park. In een kudde van meer dan een miljoen dieren bewegen ze zich voort in een colonne van wel 40 kilometer lang. Mogelijkerwijs verlaten de gnoes en zebra’s het nationaal park en trekken Ikorongo Game Reserve binnen, om vervolgens verderop weer terug te keren en de Mara rivier te naderen. De oversteek van de Mara wordt door velen beschouwd als de meest spectaculaire gebeurtenis in de hele migratie! Het zien van de angstige dieren die hun weg door de Mara rivier zoeken, is aangrijpend en vaak zijn er scènes van grote paniek en verwarring.

Net zoals bij de Grumeti rivier verzamelen de kuddes zich langs de zuidoever van de gezwollen Mara rivier – een laatste barrière naar de korte zoete grassen van het uiterste noorden. De spanning stijgt terwijl ze vertwijfeld de beste plek voor de overtocht kiezen. Sommige dieren zien er op het laatste moment van af en besluiten aan de zuidkant van de rivier te blijven. Zelfs tijdens het hele voorbereidingsproces voelt u zich waarschijnlijk net zo nerveus als deze dieren!

De daadwerkelijke oversteek is dramatisch en onvoorspelbaar. Overal loert gevaar en alleen de sterkste overleven: ze kunnen uitglijden op de natte rotsen of door andere dieren worden vertrapt. En al die tijd wachten de krokodillen in het water geduldig op een snelle hap. Het duurt vaak enkele weken voordat de hele migrerende kudde is overgestoken. Toch blijft het lastig om het precies te voorspellen aangezien de timing geheel afhankelijk is van de regens en het gedrag van de wilde dieren.

Waar te overnachten?

 • Kenzan Mara Tented Camp
 • Mara Kati Kati Tented Camp
 • Lamai Serengeti
 • Lemala Kuria Hills Lodge
 • Namiri Plains Asilia
 • Olakira Camp Asilia
 • Singita Mara River Tented Camp

Terug naar de kaart

Gevaarlijke oversteek van de Mara rivier tijdens de Grote Migratie

Augustus – september

Ook in augustus en september kunt u nog dagelijks getuige zijn van de gevaarlijke overtochten. Het is zelfs mogelijk om de kuddes de Mara te zien doorkruisen op de ene dag, en een paar dagen later nog een keer op weg naar het zuiden.

Eenmaal veilig en wel de overkant van de Mara rivier bereikt te hebben, kunnen de gnoes en hun metgezellen genieten van het verse gras en hun welverdiende rust. De kuddes verspreiden zich over zowel het uiterste noorden van de Serengeti als in Masai Mara National Reserve in Kenia, waar bossen en heuvels het landschap bepalen.

Waar te overnachten?

In hetzelfde gebied als in juli.

Terug naar de kaart

Oktober

Tegen het einde van de maand oktober beginnen de gnoes zich langzaam weer te verzamelen voor hun lange trek naar het zuiden. Het klimaat is heet en vochtig dus gaan ze op zoek naar de verse grasscheuten in centraal Serengeti, die tevoorschijn komen dankzij de korte regenval in november. Ook in deze periode kunt u nog geluk hebben om één van de levensgevaarlijke riviertochten te aanschouwen, aangezien de kuddes de Mara opnieuw moeten trotseren.

Waar te overnachten?

In hetzelfde gebied als in juli.

Terug naar de kaart

Zebra's verspreiden zich over de vlaktes van de Serengeti

November

Honderdduizenden zebra’s en antilopen vergezellen de gnoes bij hun trek naar de vlaktes van de Ngorongoro Conservation Area. Ze passeren het oosten van de Serengeti, via het Lobo gebied en de westelijke kant van Loliondo, vervolgens centraal Serengeti en zakken verder af naar het zuiden. November is een goede maand om de grote trek in beweging te zien, aangezien ze er de vaart in hebben en dagelijks grote afstanden afleggen. De dieren kunnen in slechts een paar dagen vanuit Lobo naar Ndutu trekken!

In december hebben de meeste migrerende dieren de zuidelijke vlakten bereikt. En de migratie begint een nieuwe cyclus!

Waar te overnachten?

 • Mbuzi Mawe Serena Camp
 • Four Seasons Safari Lodge Serengeti

Ook de safari lodges in centraal Serengeti zijn geschikte alternatieven.

Houd er rekening mee dat vanwege het veranderende migratiepatroon, de enorme oppervlakte van de Serengeti en de trekkende dieren die zich ook buiten het park begeven, het niet altijd even eenvoudig is om de kuddes te traceren. Tijdens uw safari zal uw gids echter zijn uiterste best doen om de migratie te volgen en u daar te brengen waar de migratie het beste waargenomen kan worden.

Terug naar de kaart