nl     en
ajabu-adventures-private-safaris-tanzania

Bescherming van de Tanzaniaanse bossen met Carbon Tanzania

We weten dat u nu eenmaal niet naar Afrika kunt lopen. En een safari met openbaar vervoer is lastig te realiseren. Het verbruik van CO2 is daarom onontkoombaar voor uw Tanzania reis. Maar wat we wel kunnen doen, is de negatieve impact op het milieu zoveel mogelijk beperken door samen te werken met Carbon Tanzania. Voor elke safari berekenen we de CO2-uitstoot. Deze waarde compenseren we door rechtstreeks te investeren in de beschermingsprojecten van Tanzaniaanse bossen en de lokale gemeenschappen die hiervan afhankelijk zijn.

Onze CO2-voetafdruk verlagen met Carbon Tanzania

Partnering with Carbon Tanzania to protect Tanzania's forestsCarbon Tanzania is een sociale onderneming die aan de ene kant samenwerkt met inheemse stammen zoals de Hadzabe, om de bossen die hun leefgebied vormen te beschermen en economische waarde te geven. Aan de andere kant werken ze samen met toeristische bedrijven, zoals Ajabu Adventures, om de CO2-uitstoot te meten, te verminderen en te helpen de resterende uitstoot te compenseren. De inkomsten van deze projecten worden rechtstreeks aan de lokale gemeenschappen betaald, in ruil voor praktische en meetbare investeringen met het behoud van de bossen als resultaat. Zodat hiermee het verlies van leefgebied, dat veelvuldig voorkomt in Afrika, vermeden kan worden.

Hadza man overlooking Yaeda Valley in Tanzania

Yaeda Vallei Bosbehoud Project

Een belangrijk voorbeeld van een dergelijk bosbeschermingsproject is het Yaeda Vallei Project. De Yaeda Vallei, gelegen ten zuiden van Lake Eyasi en Lake Manyara, is het thuis van de Hadzabe stam. Deze stam is één van de laatst overgebleven jager-verzamelaars en leeft hier al 40.000 jaar in harmonie met de natuur. Echter, vanwege de groeiende bevolking en het verdwijnen van bossen voor landbouw, heeft de Hadza bevolking de afgelopen 50 jaar zo’n 90% van hun land verloren zien gaan.

“Geeft inheemse volkeren de wettelijke rechten over hun land en natuurlijke bronnen, en het zal beschermd worden.”

Met de compensaties die wij en andere partners van Carbon Tanzania betalen voor de CO2-uitstoot van uw safari, verdienen de Hadzabe een inkomen dat gebruikt wordt voor het verbeteren van hun basis leefomstandigheden, zoals gezondheidszorg, onderwijs voor kinderen, voedselzekerheid en het salaris voor scouts die het bos beschermen. De inkomsten zorgen niet alleen voor het behoud van de cultuur en tradities van één van de oudste stammen ter wereld, maar resulteert uiteindelijk ook in de bescherming van bedreigde bossen tegen ontbossing.

Aangezien het project opgezet is in volledige samenwerking met de inheemse bevolking, zou het niet juist zijn om hen te vertellen hoe ze de inkomsten moeten besteden. De beslissingen ligt bij de mensen zelf, maar moet wel genomen worden tijdens geplande dorpsvergaderingen en volkomen transparant zijn. Lees meer over deze bijeenkomsten en hoe de inkomsten uit CO2-compensatie worden verdeeld.

Het Yaeda Vallei Project beschermt 2.500 inheemse mensen en heeft tot nu toe verhinderd dat er 18.700 bomen op jaarbasis gekapt zijn. Sinds 2011 is hierdoor ruim 167.000 ton CO2-uitstoot gecompenseerd, waardoor een gebied van 32.000 ha bos behouden blijft. Een essentiele ontwikkeling voor de Tanzaniaanse natuur en kwetsbare ecosystemen.

 

Hoe Ajabu Adventures de ecologische voetafdruk verlaagt met Carbon Tanzania

Allereerst zetten we ons in om onze CO2-uitstoot waar en wanneer mogelijk te verminderen en te minimaliseren. Hoewel u een groot deel van uw reis in een 4×4 safari vehicle zult doorbrengen, moedigen we u ook aan om Tanzania vanuit een andere hoek te ontdekken. Beleef het avontuur met een begeleide safariwandeling of misschien zelfs een meerdaagse wandeltocht. Breng de middag door op een mountainbike om de kleine dorpjes te verkennen. Of spot de wilde dieren vanaf de rug van een paard met een paardrijsafari. En als er geen andere manier is om de auto achter te laten, compenseren we onze CO2-uitstoot via Carbon Tanzania.

Voor elk safariprogramma berekenen we de hoeveelheid CO2-uitstoot die door uw safari auto wordt gegenereerd, met behulp van de Safari Offset Calculator van Carbon Tanzania. Maakt u gebruik van binnenlandse vluchten, dan berekenen wij deze waarde ook. De uitstoot van uw rondreis en eventuele vluchten wordt op jaarbasis gecompenseerd en direct geïnvesteerd in het Yaeda Vallei project.

Preserving ancient traditions and culture from the Hadza tribe

Help ons om de CO2-uitstoot van uw safari te compenseren

Het verminderen en compenseren van de CO2-uitstoot van een safari is één ding, maar u kunt eveneens bijdragen! Een retourvlucht van Amsterdam naar Kilimanjaro Airport levert per persoon zo’n 1,8 ton CO2-uitstoot op. Ter vergelijking: een gemiddelde personenauto stoot ongeveer 2,8 ton CO2 op jaarbasis uit. Om de ecologische voetafdruk van uw internationale vlucht te compenseren, kunt u CO2-compensaties kopen en helpen om de bossen in Tanzania te behouden. Een uitstoot van 1,8 ton per persoon komt overeen met een donatie van US $20 per persoon.

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten over het Yaeda Vallei project of onze samenwerking met Carbon Tanzania.

Vertel me meer over andere duurzame projecten die Ajabu Adventures steunt!