Carbon Tanzania

Tanzania's bossen beschermen

We weten dat je nu eenmaal niet naar Afrika kunt lopen. En een safari met openbaar vervoer is lastig te realiseren. Het verbruik van CO2 is daarom onontkoombaar voor jouw Tanzania reis. Maar wat we wél kunnen doen, is de negatieve impact op het milieu zoveel mogelijk beperken door samen te werken met Carbon Tanzania. Voor elke safari berekenen we de CO2-uitstoot. Deze waarde compenseren we door rechtstreeks te investeren in de beschermingsprojecten van Tanzaniaanse bossen en de lokale gemeenschappen die hiervan afhankelijk zijn.

Verlagen van onze CO2-voetafdruk met Carbon Tanzania

Carbon Tanzania is een sociale onderneming die aan de ene kant samenwerkt met inheemse stammen zoals de Hadzabe, om de bossen die hun leefgebied vormen te beschermen en economische waarde te geven. Aan de andere kant werken ze samen met toeristische bedrijven, zoals Ajabu Adventures, om de CO2-uitstoot te meten, te verminderen en te helpen de resterende uitstoot te compenseren.

De inkomsten van deze projecten worden rechtstreeks aan de lokale gemeenschappen betaald, in ruil voor praktische en meetbare investeringen met het behoud van bossen als resultaat. Zodat hiermee het verlies van leefgebied, dat veelvuldig voorkomt in Afrika, vermeden kan worden.

"Geeft inheemse volkeren de wettelijke rechten over hun land en natuurlijke bronnen, en het zal beschermd worden."

Yaeda Vallei Bosbehoud Project

Een belangrijk voorbeeld van een dergelijk bosbeschermingsproject is het Yaeda Vallei Project. De Yaeda Vallei, gelegen ten zuiden van Lake Eyasi en Lake Manyara, is het thuisgebied van de Hadzabe stam. Deze stam is één van de laatst overgebleven jager-verzamelaars en leeft hier al 40.000 jaar in harmonie met de natuur. Echter, vanwege de groeiende bevolking en het verdwijnen van bossen voor landbouw, heeft de Hadza bevolking de afgelopen 50 jaar zo’n 90% van hun land verloren zien gaan.

Met de compensaties die wij en andere partners van Carbon Tanzania betalen voor de CO2-uitstoot van jouw safari, verdienen de Hadzabe een inkomen dat gebruikt wordt voor het verbeteren van hun basis leefomstandigheden, zoals gezondheidszorg, onderwijs voor kinderen, voedselzekerheid en het salaris voor scouts die het bos beschermen. De inkomsten zorgen niet alleen voor het behoud van de cultuur en tradities van één van de oudste stammen ter wereld, maar resulteert er uiteindelijk ook in dat bedreigde bossen worden beschermd tegen ontbossing.

Makame Savannah Project

De Makame Savannah ligt in een Wildlife Management Area (WMA) ten zuidoosten van Tarangire National Park. Deze regio is een belangrijke habitat voor wilde dieren, waaronder olifanten, elanden en de bedreigde Afrikaanse wilde hond. Tegelijkertijd is het ook het leefgebied van de Maasai stam die al 2000 jaar lang vee hoedt in de Rift Valley. Het gebied trekt echter een snel groeiend aantal immigrantenboeren aan, op zoek naar nieuw land om hun gewassen te verbouwen en vee te houden.

Via het Makame Savannah project dat we ondersteunen, worden de Maasai betrokken bij het behoud van hun leefgebied. Ze zetten begrazingsgebieden per seizoen op om hun vee, zichzelf en het ecosysteem gezond te houden. Dit geeft de Maasai meer zeggenschap, wordt hun traditionele levensstijl beschermd en het voorkomt ontbossing.

Belangrijke feiten & cijfers van de Carbon Tanzania projecten

Impact van het Yaeda Valley Project:

  • Beschermt 12 dorpen met in totaal 61.000 inheemse bewoners
  • Voorkomt dat jaarlijks 171.700 bomen worden gekapt
  • Beschermt 110.500 hectare bos
  • Heeft sinds de start in 2012 schoolgeld betaald voor meer dan 600 studenten

Impact van het Makame Savannah Project:

  • Beschermt 5 dorpen met totaal zo'n 15.000 inwoners
  • Voorkomt dat jaarlijks 268.700 bomen worden gekapt
  • Beschermt 364.000 hectare bos en savanne
  • Heeft 150.000 ton aan CO2-uitstoot vermeden sinds de start in 2016

Hoe Ajabu Adventures de ecologische voetafdruk verlaagt met Carbon Tanzania

Ten eerste zetten we ons in om onze CO2 uitstoot zoveel mogelijk te verminderen en te minimaliseren. Hoewel je het grootste deel van je safari in een 4WD auto spendeert, moedigen we je ook aan om Tanzania vanuit een andere hoek te ontdekken. Maak een safariwandeling met gids of misschien zelfs een meerdaagse trektocht. Breng de middag door op een mountainbike om de kleine dorpjes te verkennen. Of bekijk wilde dieren vanaf de rug van een paard tijdens een paardrijsafari, En als er geen andere manier is dan de auto te laten staan, compenseren we onze CO2-uitstoot via Carbon Tanzania.

Voor elke safari berekenen we de hoeveelheid koolstofuitstoot die door jouw safarivoertuig wordt gegenereerd, met behulp van de Safari Offset Calculator van Carbon Tanzania. Als je gebruik maakt van binnenlandse vluchten berekenen we dit bedrag ook. De uitstoot van je safari en vluchten wordt jaarlijks gecompenseerd en direct geïnvesteerd in een van de projecten van Carbon Tanzania.

youtube-video-thumbnail

Help ons om de CO2-uitstoot van jouw safari te compenseren

Het verminderen en compenseren van de CO2-uitstoot van een safari is één ding, maar jij kunt eveneens bijdragen! Een retourvlucht van Amsterdam naar Kilimanjaro Airport levert per persoon zo’n 1,8 ton CO2-uitstoot op. Ter vergelijking: een gemiddelde personenauto stoot ongeveer 2,8 ton CO2 op jaarbasis uit.

Om de ecologische voetafdruk van jouw internationale vlucht te compenseren kun je CO2-compensaties kopen en helpen om de bossen in Tanzania te behouden. Een uitstoot van 1,8 ton per persoon komt overeen met een donatie van US $20 per persoon.

Klaar om jouw privé safari op een verantwoorde en duurzame manier te plannen?

Scroll naar boven