nl     en
ajabu-adventures-private-safaris-tanzania

Leeuwenbescherming in de Ngorongoro Conservation met KopeLion

Ngorongoro lion conservation with KopeLion

Symbool van Afrika

Er is bijna niets indrukwekkender dan een leeuw van dichtbij te aanschouwen. Zonder twijfel de koning van alle dieren, met zijn majestueuze poten en doordringende ogen. En waarschijnlijk het meest gewilde dier om te spotten tijdens een privé safari.

Tanzania kent de grootste populatie leeuwen in heel Afrika en is daarom één van de beste plekken om ze te zien. Toch lopen deze grote katten ernstig gevaar. Ze zijn meer dan 90% van hun oorspronkelijke leefgebied verloren. Naar schatting leven er nog slechts 20.000 leeuwen in het wild, vergeleken de 400.000 in 1950.

Als gevolg van het verlies van leefgebied, trofeeënjacht, stroperij en conflicten tussen mens en dier is de “King of the Jungle” nu stilletjes aan het verdwijnen. Vooral het samenleven van wilde dieren en lokale gemeenschappen is een uitdaging voor beide geworden. Al decennia lang delen de Maasai hun omgeving met het wild. Maar naarmate de bevolking groeit, nemen ook de conflicten toe. De veestapel is alles voor een Maasai familie, hun belangrijkste bron van voedsel en inkomen. Ze beschermen hun vee daarom koste wat kost tegen alle roofdieren die een gemakkelijke prooi op het oog hebben.

In harmonie leven met leeuwen

Gelukkig is er dankzij KopeLion toch nog hoop voor de leeuwen in de Ngorongoro Conservation Area. KopeLion werd in 2011 opgezet door Ingela Jansson, beter bekend als “Mama Simba”. Deze organisatie werkt nauw samen met de lokale bewoners om hun vee te beschermen en manieren te vinden om in harmonie met de leeuwen te leven.

Ten eerste doet KopeLion onderzoek naar de leeuwen in het gebied. Met behulp van GPS halsbanden kan het onderzoeksteam hun bewegingen bestuderen en hoe ze hun gedrag aanpassen in de nabijheid van mensen. Het is KopeLion’s doel om een veilige corridor tot stand te brengen tussen de Ngorongoro Conservation Area en Serengeti National Park. Waar leeuwen vrij kunnen bewegen zonder de dreiging van conflicten tussen mens en dier. Momenteel zijn er zes leeuwen voorzien van een GPS halsband die in dit gebied leven en soms in de Ngorongoro krater afdalen. Het onderzoeksteam brengt tevens tijd door in de krater om ook de leeuwinnen en hun familie die hier permanent verblijven te kunnen bestuderen.

Lees meer over de Ngorongoro leeuwen…

Ngorongoro lion cubs (KopeLion)

Leeuwenbeschermers

Maar KopeLion bestudeert niet alleen leeuwen, ze richten zich ook op het belang van de omringende Maasai gemeenschappen. In elk dorp wordt een Maasai krijger opgeleid tot “ilchokuti”, wat ‘beschermer’ in de taal van de Maasai betekent. Hij werkt hand in hand met het KopeLion team om de herders te waarschuwen voor eventuele aanwezigheid van een leeuw. Hij helpt mee verloren vee terug te vinden en assisteert met het verzorgen van gewonde koeien of geiten. De beschermer gebruikt zijn communicatieve vaardigheden en respect tevens om meer begrip te creëren in de gemeenschap en om vergeldingsacties van de herders te voorkomen.

Op het moment werkt KopeLion samen met 17 dorpen in de Ngorongoro Conservation Area, ieder vertegenwoordigd door een “ilchokuti”. Ze zijn echter bezig om dit verder uit te breiden vanwege het aantal leeuwen dat zich in het gebied van deze gemeenschappen bevindt.

Lees meer over de Ngorongoro bevolking…

Maasai lion guardians protecting lions in the Ngorongoro Tanzania

Samenwerking met KopeLion Tanzania

Om ons steentje bij te dragen aan de bescherming van deze prachtige dieren, hebben we besloten om de onmisbare projecten van KopeLion actief te steunen. Voor iedereen die met Ajabu Adventures reist, doneren wij namens u $5 per persoon. Aan het eind van het jaar worden deze donaties door ons nog eens aangevuld met een extra financiële bijdrage. Verder zetten we ons in om meer mensen op de hoogte te brengen van de bedreigende situatie voor de Afrikaanse leeuw en meer betrokkenheid te creëren, in onze directe omgeving, bij scholen, via de media, etc.

Om kennis en ervaring met ons te delen, heeft KopeLion een bezoek aan ons kantoor gebracht en een presentatie gegeven aan het gehele Ajabu Adventures team, inclusief onze safarigidsen. Op deze manier kan de gids tijdens uw safari met Ajabu Adventures u meer vertellen over het werk van KopeLion, de individuele leeuwen die worden bestudeerd, hun gedrag en de laatste ontwikkelingen.

Waarom KopeLion?

Wereldwijd zijn er talloze non-profitorganisaties, die allemaal geweldig en noodzakelijk werk doen in wild- en natuurbescherming. Waarom hebben we dan juist voor KopeLion gekozen?

  • Maakt zich hard voor de bescherming van leeuwen in de Ngorongoro Conservation Area
  • Versterkt de positie van lokale bevolking door werkgelegenheid te creëren en hen bij de projecten te betrekken, maar zonder afbreuk te doen aan de cultuur en tradities van de verschillende stammen
  • Aanbevolen door onze eigen safarigids, wat betekent dat KopeLion duidelijk aanwezig en actief is in het gebied
  • Transparante en relatief kleine non-profitorganisatie, waarvan de meerderheid van het team inwoners zijn van het Ngorongoro gebied
  • Eenvoudig te benaderen, de deur staat altijd open voor communicatie en updates vanuit de bush

Become a lion guardian in Ngorongoro with KopeLion

Word zelf een leeuwenbeschermer

Bent u net zo geraakt door het werk van KopeLion als wij? Help ons met dit initiatief, hoe klein uw gebaar ook is, en steun de bescherming van de leeuw.

Hier zijn enkele praktische tips hoe u zelf kunt bijdragen aan het werk van KopeLion:

  1. Boek een privé safari met Ajabu Adventures en reis af naar het leefgebied van de “Lion King”. Dankzij uw geboekte safari draagt u automatisch $5 per persoon bij aan KopeLion. Volg ons op Facebook of Instagram voor regelmatige updates over de leeuwenprojecten.
  2. Doe zelf een donatie aan KopeLion. Elk bedrag dat u kunt missen, is welkom en KopeLion zal ervoor zorgen dat uw waardevolle steun direct wordt omgezet in project resultaten.
  3. Maak een close-up foto van de leeuwen die u in de Ngorongoro Conservation Area spot en deel het met het KopeLion team. Zij herkennen leeuwen aan hun unieke vlekkenpatroon rondom de snuit en littekens, en dit helpt hen om ze te blijven volgen. Maak hier kennis met de verschillende leeuwen en start uw voorbereiding nu al!
  4. Crëer meer aandacht voor de leeuwen in uw omgeving. Informeer familie en vrienden, en deel het op social media. Betrek uw kinderen erbij; hoe cool zou het zijn om een spreekbeurt over leeuwen te houden op school! Samen met KopeLion delen we graag leuke en handige documentatie om u hierbij te helpen.

Samen kunnen we de leeuwen weer terugbrengen!

 

Bent u bezig een safari naar de Ngorongoro Conservation Area te plannen en wilt u graag meer weten?
Neem contact met ons op en we bespreken graag hoe u meer betrokken kunt raken bij dit project tijdens uw safari in Tanzania.

* Foto’s krediet aan KopeLion.