nl     en
ajabu-adventures-private-safaris-tanzania

Maak uw safari in Tanzania nog duurzamer

Wat Ajabu Adventures ook doet, zonder u kunnen we niet de impact maken die we willen. En er is veel dat u zelf kunt doen, voor en tijdens uw reis, om een steentje bij te dragen. Hier zijn enkele praktische tips om uw safari duurzamer en groener te maken.

Africa Amini Maasai Lodge traditional room

“What if you could change the world, simply by changing the way you travel?”

Economische verantwoordelijkheid

 • Help ons Tanzaniaanse ondernemers te steunen door souvenirs te kopen van lokale ambachtslieden en kunstenaars. Het is niet alleen betaalbaarder dan in een commercieel winkelcentrum, maar als u de persoon achter het product kent, brengt het ongetwijfeld meer herinneringen met zich mee. Bovendien is het de ideale gelegenheid om uw onderhandelingsvaardigheden te testen!
 • Selecteer accommodaties op basis van de manier waarop ze gerund worden en vermijd grote hotel(keten)s, die vaak in handen zijn van westerse investeerders. Kleine, lokale hotels zijn over het algemeen veel duurzamer omdat ze gebouwd en ingericht zijn met lokale materialen. Kleinschaligheid betekent echter niet dat u moet inleveren op luxe. De intieme tentenkampen en lodges bieden vaak net zoveel comfort als een groot hotel maar met meer aandacht voor detail en service.
 • Een all inclusive (strand)vakantie klinkt fantastisch. Maar er gaat niets boven een maaltijd in een lokaal restaurantje, waar u ongestoord de lokale sfeer kunt proeven.

Local woman harvesting vegetables at Gibbs Farm

Sociale verantwoordelijkheid

 • Verdiep u voor uw safari in het land, de cultuur en de tradities. Dit maakt het eenvoudiger om gepast gekleed te gaan en respect te tonen voor de lokale bevolking. Onthoud dat u een gast bent in hun land.
 • Stel vragen en toon oprechte interesse in andere culturen. Leer een aantal woordjes Swahili, de lokale bevolking zal dit zeker waarderen. Het zal u wellicht verbazen hoe sociale interactie uw safari ervaring zal verdiepen.
 • Maak geen foto’s van mensen zonder eerst hun toestemming te vragen.
 • Wees geduldig. In Tanzania heeft tijd misschien een andere betekenis dan in uw eigen land, dus word niet boos als het serveren van eten of drinken langer duurt dan u gewend bent. En blijf lachen!
 • Deel geen pennen, speelgoed of snoepjes uit aan kinderen; dit stimuleert de bedelcultuur.
 • Wilt u toch graag iets extra’s geven? Geef dan bijvoorbeeld een extra fooi aan een medewerker als beloning voor zijn goede service. De salarissen liggen aanzienlijk lager en daarom wordt elke fooi zeer op prijs gesteld. Neem gerust contact met ons op voor meer advies over fooien of wat u wél kunt geven.

“At the end of the day people won’t remember what you said or did, they will remember how you made them feel.”
– Maya Angelou

Canoeing at Momella Lakes in Arusha National Park

Verantwoordelijkheid voor het milieu

 • Allereerst: reis minder vaak maar bewust. Haast u niet van lodge naar lodge en probeer niet de Big 5 in een wereldrecord tijd te vinden. Neem in plaats daarvan de tijd om elk aspect van het land in u op te nemen, door langzaam te reizen. Reis met al uw zintuigen, maak het zinvol en gedenkwaardig. En besef dat u op één van de meest magische plekken ter wereld bent!
  Ontdek onze 5 Insider tips om u de safari van uw leven te garanderen
 • Kies voor een directe vlucht naar Tanzania en met een relatief nieuw vliegtuig. Hierdoor kunt u de CO2-uitstoot al aanzienlijk beperken. Bekijk hier KLM’s route naar een duurzamere toekomst en welke maatregelen deze luchtvaartmaatschappij neemt om de impact van vliegen op het milieu te verminderen.
 • Compenseer de CO2-uitstoot voor uw internationale vlucht. Met slechts $20 per persoon extra compenseert u al een rechtstreekse retourvlucht van Europa naar Kilimanjaro Airport, die zo’n 1,8 ton koolstofdioxide per passagier produceert. U kunt dit via onze partner Carbon Tanzania doen, zodat de opbrengst rechtstreeks ten goede komt aan het behoud van de Tanzaniaanse bossen.
 • Pak licht; meestal heeft u veel minder nodig dan u denkt. Raadpleeg onze Safari Paklijst voor praktische tips zodat u comfortabel kunt reizen tijdens uw safari in Tanzania.
 • Kies ook voor alternatieve en milieuvriendelijke manieren van transport tijdens uw safari, zoals een wandeling, mountainbike tocht of paardrijsafari. U zult ontdekken dat deze activiteiten u een heel ander perspectief op de bestemming bieden en uw uiteindelijke ervaring zullen verdiepen.
 • Ga verantwoord om met water en elektriciteit. Stroomstoringen zijn niet ongewoon in Tanzania, dus wees spaarzaam. Hergebruik uw handdoeken en doe alleen de airconditioning aan als dat nodig is.
 • Laat plastic flesjes staan maar maak liever gebruik van de duurzame drinkfles die u gratis van ons ontvangt. Deze fles kunt u onbeperkt bijvullen in de auto en ook de meerderheid van de lodges waarin u verblijft, biedt deze mogelijkheid aan.

Photographing wildlife in Tanzania respecting safari ethics

Safari ethiek

 • Help onze safarigidsen om afval zoveel mogelijk te beperken. Laat niets anders achter dan uw voetafdrukken en neem al uw afval mee terug.
 • Moedig uw safarigids niet aan om dingen te doen die onethisch zijn of waarbij het wild wordt verstoord.
 • Praat zachtjes wanneer u in de buurt van wildlife bent. Roep niet en maak geen plotselinge bewegingen om hun aandacht te trekken. Wees geduldig en onthoud dat zelfs David Attenborough jaren nodig heeft gehad om ‘Africa’ voor de BBC Wildlife Series te filmen.
 • Neem geen souvenirs mee uit de wildernis zoals botten van dieren. Deze maken deel uit van de natuur en behoren hier.
 • Het is een voorrecht om dieren in hun natuurlijke omgeving te bezichtigen. Wij kunnen daarom simpelweg niet garanderen welke dieren u tijdens uw safari wel of niet zult zien. Houd uw verwachtingen open en laat u verrassen.
 • Aan het begin van uw safari zal uw gids u meer vertellen over de Do’s and Don’ts en de safari regels met u delen.
Bent u klaar om samen met ons uw ultieme Tanzania safari op een verantwoorde manier samen te stellen?

Plan mijn reis!