nl     en
ajabu-adventures-private-safaris-tanzania

Onze bijdrage aan duurzaam reizen

De wereld om ons heen is prachtig en tegelijkertijd erg kwetsbaar. Het is onze verantwoordelijkheid om het te behouden en ervoor te zorgen dat toekomstige generaties kunnen genieten van een authentieke safari in Afrika. Om deze reden heeft Ajabu Adventures een aantal initiatieven genomen en steunt diverse lokale projecten. Hierdoor zijn we continue bezig om met duurzame privé safari’s een positieve impact te creëren. En natuurlijk hebben we ook een overzicht van duurzame reistips voor u opgesteld! 

Bescherming van de Ngorongoro leeuwen samen met KopeLion

Bescherming van de Ngorongoro leeuwen

Hoewel Tanzania één van de beste plekken ter wereld is om leeuwen in het wild te bewonderen, worden deze dieren ernstig bedreigd. Wist u dat ze in de afgelopen eeuw meer dan 90% van hun oorspronkelijke leefgebied hebben verloren?

We zijn daarom een samenwerking aangegaan met KopeLion. Dit is een non-profitorganisatie die de lokale bevolking ondersteunt om op een duurzame manier met het omringende wild samen te leven en daarbij de leeuwen in het Ngorongoro Conservation gebied beschermt. Wanneer u met Ajabu Adventures reist, gaat er automatisch een gedeelte van de reissom naar KopeLion.

Lees meer over het werk van KopeLion en hoe wij – en u dus ook! – hen in de leeuwenbescherming steunen.

Onze ecologische voetafdruk verkleinen met Carbon Tanzania

Om de natuur om ons heen te behouden, moeten we het culturele erfgoed van de lokale stammen beschermen en ontbossing tegengaan. Dit betekent minder kooldioxide uitstoten en tegelijkertijd overtollige C02 uit de atmosfeer verwijderen.

Ofschoon we u aanmoedigen om de safari auto ook eens in te wisselen voor milieuvriendelijk transport, werken we nauw samen met Carbon Tanzania om de onvermijdelijke uitstoot van uw safari te compenseren. We doen dit door te investeren in hun Yaeda Vallei project, waarmee oerbossen behouden blijven terwijl de mensenrechten van de lokale stammen, die afhankelijk zijn van deze ecosystemen, gerespecteerd blijven.

Ontdek hoe we de Tanzaniaanse bossen beschermen in samenwerking met Carbon Tanzania.

Buiten de gebaande paden bij vulkaan Lengai, Lake Natron Camp

Privé safari’s buiten de gebaande paden

Hoewel Tanzania een groot aantal prachtige hoogtepunten kent, dagen we onszelf graag uit om juist ook afgelegen, ongerepte plekken te vinden die nog nauwelijks door anderen bezocht worden. En bieden we u graag de perfecte combinatie van deze twee tijdens uw privé safari.

Bezoek Mama Yamath en haar familie, die afgelegen in de Rift Vallei wonen. Waar geen wegen meer lopen en waar u eenvoudig verdwaalt als u het gebied niet kent. Verken de verlaten maar magische omgeving van Lake Natron, of de ruige wildernis van zuidelijk Tanzania. En ontdek de verborgen parel Pemba Eiland in de Indische Oceaan, met haar verlaten stranden en ongerepte koraalriffen.

In tegenstelling tot veel andere safaribedrijven beschikken onze gidsen niet over een radio in de auto. Dit is een bewuste beslissing van ons team, om te voorkomen dat uw safari beleving wordt verstoord door voortdurende gesprekken. Maar belangrijker nog, onze safarigidsen zijn geen volgers. We plannen onze eigen route. Waar iedereen links gaat, slaan onze safarigidsen rechtsaf. Ze genieten van de uitdaging om alleen met u de dieren te vinden en ze in alle rust te observeren, met zo min mogelijk andere auto’s. Dit is een kleine moeite van onze kant om de impact op onze nationale parken te minimaliseren.

Duurzame safari lodges

Bij het samenstellen van uw safariprogramma selecteren we met zorg accommodaties die niet alleen passen bij uw persoonlijke interesse en budget, maar ook iets extra’s en unieks bieden. Een plek die méér is dan alleen een kamer maar een hart en ziel heeft. Een lodge met een bijzonder verhaal. Een hotel van een lokale eigenaar dat op een bijzondere locatie is gelegen. Kleinschalige kampen die zich bezighouden met natuurbehoud, of boutique hotels die zijn gebouwd met lokale en gerecyclede materialen.

In de nationale parken raden we u aan om “onder canvas” te slapen, omdat u op deze manier Afrika écht ervaart. Bovendien minimaliseren deze tentenkampen hun impact op het milieu, maar bieden ze u volop comfort in de wildernis.

Contact met de lokale bevolking

Een bezoek aan een land krijgt geen diepgang als u geen contact maakt met de lokale bevolking. En andersom heeft uw bezoek voor hen weinig tot geen meerwaarde.

Tijdens uw safari heeft u de kans om bij een plaatselijke souvenir shop te stoppen. We blijven namelijk weg bij de grote commerciële winkels. Op deze manier steunt u de kleine, lokale ondernemers en kunstenaars. Bij elke reis bieden we u ook de mogelijkheid om in een lokaal restaurantje midden in het dorp wat te eten of drinken. Een ideale manier om de traditionele keuken te proeven én het dorpsleven te ervaren.

Voor culturele activiteiten zoals een dorpswandeling of mountainbike tocht maken we altijd gebruik van een lokale gids. Iemand die er is geboren en getogen en die u met trots zijn dorp wil laten zien.

Maasai Yamath met een geitje in de Maasai boma

Ontmoeting met een traditionele Maasai familie

Een ander goed voorbeeld van hoe we op een verantwoorde manier met de lokale stammen omgaan, is onze samenwerking met de familie Yamath. We vermijden de commerciële Maasai boma’s maar gaan liever buiten de gebaande paden om u kennis te laten maken met één van de meest gastvrije Maasai families die we kennen.

Onze nauwe band gaat terug naar meer dan 10 jaar geleden, toen Yamath zelf, een Maasai krijger, als een “askari” (bewaker) voor Ajabu Adventures werkte. Nadat hij besloten had om terug te gaan naar zijn familie, opende hij tegelijkertijd ook de deuren van zijn huis voor ons. Sindsdien heeft de familie Yamath onze gasten altijd hartelijk verwelkomd. Dit maakt uw bezoek aan een Maasai familie niet alleen een prachtige, exclusieve ervaring maar u helpt hen ook direct om in hun levensonderhoud te voorzien.

Onze bijdragen aan de lokale gemeenschap in Mto wa Mbu

In de afgelopen jaren hebben we flink geïnvesteerd in een aantal projecten nabij het dorp Mto wa Mbu, aan de rand van Lake Manyara. We hebben een grote waterplas gegraven van 10.000 m² om ervoor te zorgen dat het vee van de omringende Maasai, inclusief de familie Yamath, altijd toegang heeft tot water. Zelfs in droge periodes. Daarnaast hebben we een weg aangelegd die twee belangrijke wijken binnen Mto wa Mbu met elkaar verbindt, evenals een pad van boven in de Rift Vallei naar het dorp. Op deze manier is het voor de lokale bevolking eenvoudiger om met hun koeien naar de markt te gaan.

Watching a herd of elephants with horseback safari at Kilimanjaro

“It’s not the destination but the journey that matters.”

Milieuvriendelijk vervoer

Hoewel onze 4WD safari auto’s comfortabel en ideaal zijn voor fotosafari’s, dankzij de grote ramen en een open schaduwdak, nodigen we u ook uit om eens uit de auto te komen en Tanzania op een andere manier te ontdekken!

Strek uw benen tijdens een begeleide safariwandeling en verken de verborgen schoonheden van de natuur, die anders onopgemerkt zou zijn gebleven. Ga kanoën op een kratermeer of stroom de Rufiji rivier af terwijl olifanten aan de oever staan te drinken. Geniet van het dorpsleven met een prachtige wandeling of avontuurlijke mountainbike tocht. En wat is onvergetelijker dan wild spotten met een safari te paard?

Tot slot, één van de meest unieke en bijzondere manieren om nog meer uit uw safari te halen is door een ballonsafari aan uw programma toe te voegen. Het is een magische ervaring om boven een sprookjesachtige wildernis te zweven en adembenemende vergezichten in u op te nemen. Het bedrijf waar we mee samenwerken, is toegewijd om u een onvergetelijke ballonvaart te bieden op de meest veilige en duurzame manier. Ze dragen bij aan zorgvuldig geselecteerde lokale projecten, waaronder het “de-snaring project” in de Serengeti en de bouw van scholen. Ze gebruiken zonnepanelen in plaats van dieselgeneratoren en compenseren hun volledige CO2-uitstoot.

Bovenstaande activiteiten zijn niet alleen een geweldige manier om het echte Afrika te leren kennen maar geven u ook de mogelijkheid om het gebruik van de auto aanzienlijk te verminderen. En als er geen andere manier is, zullen we onze uitstoot compenseren via CarbonTanzania.

AMREF Flying Doctors

In uw eigen land is efficiënte en betaalbare gezondheidszorg voor iedereen beschikbaar en vanzelfsprekend. Helaas niet hier in Afrika. Vooral in afgelegen gebieden van Tanzania, waar uw safari u wellicht naar toe brengt, zijn medische voorzieningen beperkt. Om deze reden wordt u, wanneer u met Ajabu Adventures reist, automatisch gedekt door AMREF Flying Doctors. Dit is een speciale verzekering binnen Oost-Afrika met 24 uur per dag toegang tot medische hulp, evacuatie per vliegtuig van Tanzania naar Kenia en vervoer per ambulance naar een gerenommeerd ziekenhuis in Nairobi.

Als u achteraf geen assistentie nodig blijkt te hebben, wat we natuurlijk voor al onze gasten hopen, zal de opbrengst van uw verzekering rechtstreeks bijdragen aan AMREF Health Africa. AMREF zet zich in voor een gezond en sterk Afrika, maakt de gezondheidszorg toegankelijker en beter en leiden zorgverleners op. Maar ook in de Covid-19 crisis werkt de NGO nauw samen met de ministeries van Volksgezondheid in de strijd tegen het virus.

Op familiesafari met Ajabu Adventures in een privé safari auto

Zeg nee tegen plastic

Wist u dat één plastic fles pas na 450 jaar volledig afgebroken is?

In juni 2019 besloot de Tanzaniaanse overheid om plastic draagtassen te verbieden. Een mooi initiatief om de vervuiling in het land tegen te gaan. Maar Ajabu Adventures ging een stap verder! In dezelfde periode besloten we om voortaan alle plastic waterflessen uit onze safari’s te verbannen. In plaats daarvan krijgt elke safariganger een gratis duurzame waterfles. Eén die u zo vaak kunt bijvullen als u wilt. En zo voorkomen we dat duizenden plastic flessen als afval eindigen.

Lokaal personeel

Ajabu Adventures zou niet zijn waar we nu zijn zonder ons fantastische team van lokale safarigidsen. Ze zijn trots op hun thuisland en willen u graag kennis laten maken met de ongekende schoonheid ervan. Wanneer u met uw privé gids reist, ervaart u de bestemming door zijn ogen. Een fijne werkomgeving, een positieve teamgeest en eerlijke salarissen zijn daarom noodzakelijk.

Onze safarigidsen krijgen waar en wanneer mogelijk extra trainingen op gebied van wildlife en toerisme. Ze hanteren bovendien strikte regels om te voorkomen dat ze het wild storen of schade brengen aan de natuur. Bij aankomst in Tanzania zullen zij u uitleggen wat de Do’s and Don’ts van een safari zijn, om op deze manier samen met u veilig en ethisch op safari te kunnen. Onze Safari regels bevatten onder meer een “trash in, trash out” beleid in alle beschermde gebieden, geen off-road rijden en dieren observeren vanaf een respectvolle afstand.

Daarnaast bieden we onze andere medewerkers, van monteurs tot bewakers, de mogelijkheid om Engels te leren. We geven voorlichting over natuurbehoud en afvalbeheer, en moedigen hen aan om dit te delen met hun familie en buren.

Separating waste at our local safari office at Ajabu Adventures

Duurzaamheid op kantoor

Ook op het Ajabu Adventures kantoor en in onze garage proberen we zo groen mogelijk te zijn. Thuiswerken was al de norm vóór Covid-19. Wanneer het wel noodzakelijk is om naar kantoor te komen, rijden onze medewerkers zoveel mogelijk samen. We beperken papier door voornamelijk digitale documenten te gebruiken en online brochures te maken in plaats van dikke boekwerken.

Schoon drinkwater halen we uit een natuurlijke bron en wordt bewaard in een grote container waar al het personeel water uit kan tappen. Bovendien vangen we regenwater op waarmee we ons volledige waterverbruik voor de keuken, toiletten, douches enz. kunnen dekken. En tot slot wordt ook afval zorgvuldig gescheiden en gerecycled.

Vertel me hoe ik kan bijdragen aan een nog duurzamere safari!