nl     en
ajabu-adventures-private-safaris-tanzania

Een typische dag op safari in Tanzania

In onze reisbeschrijvingen hebben we het over “game drives”, “sundowners” en “bush TV’s”. Maar wat bedoelen we eigenlijk met deze safaritermen? En wat kunt u verwachten van een dag op safari in Tanzania? Laten we beginnen met te zeggen dat elke safari uniek is en geen dag hetzelfde. De verwachtingen, niet weten welke dieren u vandaag gaat zien, is een geweldig deel van het avontuur. Echter, over het algemeen ziet een typische safaridag in Tanzania er als volgt uit. 

Spotting elephant from your private safari vehicle in Tarangire National Parkpark

Vroege start van uw safaridag

Zelfs als u geen ochtendmens bent, kunnen wij u verzekeren: vroeg opstaan was nog nooit zo gemakkelijk! U staat tegelijk op met de zon, rond 6.00 uur. De meeste lodges bieden bovendien een wekservice, soms met thee of koffie. We adviseren om vroeg te ontbijten voordat we om circa 7.00 uur vertrekken voor onze eerste ochtend game drive. Een game drive is een kalme rit door het park om dieren te zoeken en in alle rust te observeren. Dit varieert van een uur of twee tot een hele dag, afhankelijk van wat u ziet en hoe ver u wilt rijden.

Een andere optie is om bij de eerste zonnestralen te vertrekken, een game drive te maken van 2-3 uur te verkennen en terug te komen voor een laat ontbijt. Daarna kunt u weer op pad gaan, of juist wat rust te nemen en later in de middag uw geluk te beproeven. Want hoewel wij uw safari volledig georganiseerd hebben, bent u nog steeds vrij om te beslissen hoe u de safaridag doorbrengt!

Ochtend game drive

De vroege ochtend is meestal de beste tijd om wilde dieren te spotten, wanneer het nog koel is en roofdieren actief zijn. Ook het licht, met de zachte zonnestralen, is fenomenaal voor uw foto’s. Uw gids rijdt u naar de mooiste plekjes of de gebieden die bekend staan om de aanwezigheid van leeuwen of luipaarden. U ziet zebra’s en gnoes rustig grazen, na weer een nacht te hebben overleefd. Kuddes olifanten wandelen traag over de savanne en kleurrijke vogels houden zich op in het struikgewas. Met wat geluk komt u zelfs leeuwen tegen die zich na een geslaagde jacht tegoed doen aan een prooi.

Maar soms rijdt u ook een tijdje zonder enig wild te zien. Dat is wat een game drive zo avontuurlijk maakt. We kunnen het niet voorspellen en vaak vinden de meest bijzondere momenten plaats wanneer u het ’t minst verwacht.

Halverwege de ochtend zoekt uw gids een geschikte plek voor een stop. Geniet met een kopje koffie of thee van het uitzicht en de stilte van de prachtige omgeving.

Ajabu Adventures safari vehicle in the Ngorongoro Crater Tanzania

Picknick lunch of een ontspannen middag bij de lodge

Aan het eind van de ochtend kunt u besluiten om terug te keren naar uw lodge voor een uitgebreide lunch. Hier volgt u het voorbeeld van de dieren: uitrusten in de schaduw wanneer het op het heetst van de dag is. Maar wanneer u geen genoeg kunt krijgen van de game drive is het ook mogelijk om een picknick lunch mee te nemen en deze op één van de picknickplaatsen in het park te nuttigen. Wees altijd bedacht op brutale apen of vogels, die het op uw eten voorzien hebben. En vergeet niet: voer geen dieren in het wild en neem al het afval mee terug naar de auto.

Middag game drive

Na de picknick lunch vervolgt u uw game drive en vindt u wild dat u wellicht nog niet eerder heeft gespot. Terwijl de temperatuur en zon langzaam zakken, zullen de dieren ook weer actiever worden. Leeuwen die vroeg op jacht gaan of een cheeta op een termietenheuvel, zijn favoriete uitkijkplek. Mocht u de middag bij uw accommodatie doorgebracht hebben, dan is 16.00 uur een goed tijdstip om weer op game drive te gaan.

U keert terug naar de lodge net voordat de zon ondergaat, rond 18.30-19.00 uur. Dit is bovendien het perfecte moment voor een sundowner: een koel biertje, een glas wijn of een G&T bij het kampvuur. Ook wel bekend als de “bush TV”. Deel uw ervaringen met andere gasten of kijk alvast de foto’s terug onder een heldere sterrenhemel.

Neem een warme douche, of misschien nog een verfrissende duik in het zwembad, alvorens aan te schuiven voor een 3-gangen diner. U zult merken dat een safaridag vermoeiend is, dus zoek op tijd uw bed op. En geniet van een heerlijke nachtrust in de Afrikaanse wildernis met de nachtelijke geluiden op de achtergrond.

Sundowner at the campfire in the Serengeti

Overige safari activiteiten

Naast game drives zijn er ook andere safari activiteiten te ondernemen zoals een luchtballonsafari, safari te voet begeleid door een ranger, kano safari of een nachtelijke game drive. We adviseren u graag waar en wanneer deze alternatieven bij te boeken zijn, om nog meer uit uw safari avontuur te halen.

Omdat we geen limiet hebben op het aantal gereden kilometers, is het geheel aan u hoe u uw safaridag doorbrengt; een volle dag op game drive, of alleen een ochtend en middag game drive. Of misschien helemaal geen game drive en simpelweg genieten van de wildernis vanaf uw privé veranda. Het is tenslotte uw vakantie.

Een familie wrattenzwijnen dravend over de vlakte, met hun staarten recht omhoog. Olifanten die een modderbad nemen. Leeuwen luierend onder een boom. Een safari in Tanzania is als een doos bonbons, je weet nooit wat je krijgt. Maar dat het spectaculair wordt, is zeker!

Bekijk onze voorbeeldreizen voor inspiratie!

 

Leave a Reply