nl     en
ajabu-adventures-private-safaris-tanzania

Het uitzonderlijke leven van onze Maasai vriend Yamath

Yamath uitkijkend over Lake Manyara

Degenen die met Ajabu Adventures hebben gereisd, kennen hem zonder twijfel. Zijn lachende ogen. Zijn vriendelijke gezicht. Zijn broer Lettinga, zijn liefdevolle moeder en natuurlijk de rest van zijn familie.

Gertjan, eigenaar van Ajabu Adventures, ontmoette Yamath toen deze bij de poort aanklopte, op zoek naar een baan. Hij gaf de Maasai krijger één week de kans. Uiteindelijk bleef Yamath jaren. Niet alleen bleek hij een loyale en hardwerkende askari (bewaker) te zijn, hij was ook erg intelligent en enthousiast om zijn kennis te vergroten. In de daaropvolgende drie jaar leerde hij Swahili, Engels, haalde zijn rijbewijs en volgde met succes een cursus wildlife.

Yamath bij de Maasai boma

Terug naar je wortels

Maar waar je ook heen reist, je kunt je afkomst nooit vergeten. Dit gold ook voor Yamath. Ondanks zijn nieuw verworven vaardigheden en de veelbelovende toekomst, besloot Yamath terug te keren naar zijn familie, in een klein Maasai boma (dorp) niet ver van Mto wa Mbu.

Echter, de nauwe band met Gertjan en Ajabu Adventures bleef, en Yamath en zijn familie besloten hun thuis open te stellen voor gasten van Ajabu Adventures. Zij verwelkomden hen door middel van een eeuwenoud ritueel van de Maasai en bood hen een glimp in hun dagelijks leven, tradities en gewoontes. Het mag duidelijk zijn dat Yamath en zijn familie dit uitsluitend voor Ajabu gasten deden, waardoor het een uniek bezoek vormde.

Tragedie

Tot onze grote spijt is Yamath op vrijdag 12 mei 2017 geheel onverwacht overleden, zijn familie en ons in ongeloof en met groot verdriet achterlatend. We hebben niet alleen een loyale werknemer verloren, maar ook een goede vriend die wij bijna als familie beschouwden.

Dank je wel Yamath dat we jou hebben mogen kennen. We zullen je nooit vergeten.

Yamath en zijn Maasai familie bij de boma

De bezoeken aan familie Mama Yamath zullen ondanks deze tragedie doorgaan, daar we vastberaden zijn om ze te blijven steunen. Zeker in deze moeilijke tijd. Je zult misschien niet meer het vriendelijke gezicht van Yamath zien of zijn aanstekelijke lach horen. Maar je zult hem zien in de ogen van zijn broers, zijn moeder en zijn kinderen.

Leave a Reply