nl     en
ajabu-adventures-private-safaris-tanzania

Ontmoet Mama Yamath – bezoek aan een traditionele Maasai familie

Ontmoet Mama Yamath in haar Maasai boma, Tanzania
Vanaf het moment dat u voet zet in Tanzania, zult u hen opmerken. Ze zijn net zozeer onderdeel van de omgeving als de iconische acaciabomen. Als de Kilimanjaro tegen de horizon, en de wilde dieren op de vlaktes. Met hun lichaam gewikkeld in felrode ‘shukas’ (doeken), de kleurrijke sieraden en hun voeten in sandalen gemaakt van oude banden, zijn ze niet te missen.

Eeuwenoude gebruiken

De Maasai zijn een van de meest bekende en fascinerende stammen in Afrika. Ze leven verspreid over Kenia en Tanzania een semi-nomadisch bestaan en hoeden koeien, geiten en schapen. Sterker nog, de rijkdom en status van een Maasai man hangt grotendeels af van de grootte van zijn kudde. Verlies van land, modernisering en klimaatverandering hebben het de Maasai niet gemakkelijk gemaakt. Maar ondanks de voortdurende uitdagingen, houden ze vast aan hun eeuwenoude gebruiken en tradities. Met gratie en waardigheid.

Wanneer u op safari gaat met Ajabu Adventures, nodigen we u uit om een lokale Maasai familie te bezoeken. Niet een van de grote ‘manyattas’ langs de weg, maar juist een klein, authentiek dorp. Het is het huis van Mama Yamath en haar familie. Wonend diep in de bush in de Rift Vallei, waar de wegen ophouden en waar u verdwaalt als u het gebied niet kent.

Yamath met een geitje bij de Maasai boma

Yamath

De relatie tussen Ajabu Adventures en de familie Yamath gaat al jaren terug. Het begon allemaal met een klop op de poort van Yamath zelf, op zoek naar een baan om geld te verdienen voor zijn familie. De Maasai krijger was intelligent. Hij leerde Swahili en Engels en haalde zelfs zijn rijbewijs. Maar Yamath kon zijn wortels niet vergeten. Na enkele jaren besloot hij terug te gaan naar zijn familie.

Dankbaar voor de kans die het bedrijf hem gegeven had, besloot Yamath zijn huis open te stellen voor alle reizigers van Ajabu Adventures. Tragisch genoeg kwam Yamath in 2017 te overlijden, maar zijn familie ontvangt nog altijd trouw onze gasten.

Traditioneel welkom

Bij aankomst wordt u opgewacht door Yamath’s broer Lettinga die u naar de boma zal begeleiden. Hier wacht een warm en traditioneel welkom, terwijl de familie u uitnodigt om hen te vergezellen in een kring. Niet omdat het deel uitmaakt van een ’toneelstuk’ maar omdat de gezinsleden oprecht hun vreugde willen delen. Dansen en zingen vormen een belangrijk onderdeel van hun cultuur. De Maasai krijgers zullen hun statige, hoge sprongen demonsteren, hun manier om indruk te maken op de vrouwen. Maar ook zijn de Maasai een van de weinige stammen in de wereld die de ‘keelzang’ kennen: een laag en hummend geluid.

Mama Yamath, haar kinderen en kleinkinderen zullen u met trots hun bescheiden huizen laten zien, gemaakt van koeienmest, gras, stokken en modder. Meestal met niet meer dan een bed en een krukje. U bent van harte welkom om hen vragen te stellen en contact te leggen met de familie. Ze zijn namelijk net zo nieuwsgierig naar hun bezoekers als u naar hen.

Indien uw bezoek in de namiddag plaatsvindt, heeft u de kans om te zien hoe het vee terugkeert na een dag grazen. Jonge geiten dartelen rond terwijl de schapen en koeien hun weg vinden naar de ‘kraal’.

Maasai vrouwen en kinderen bij de boma van Mama Yamath

Stap in een andere wereld

Het is zonder meer een eer om toegelaten te worden in de wereld van één van de meest authentieke, etnische stammen in de wereld. Om een glimp op te vangen van hun dagelijks leven, meer te weten te komen over hun tradities en rituelen. Het feit dat u tot een van de weinige gasten behoort, maakt de ervaring nog unieker.

Bovendien helpt uw bezoek Mama Yamath en haar familie om hun erfgoed te behouden. U draagt automatisch bij aan hun levensonderhoud en stelt hen in staat om hun cultuur en tradities te bewaren. Voelt u zeker niet verplicht om een donatie te doen of geld achter te laten, iets wat we zelfs ontmoedigen. In tegenstelling tot de commerciële dorpen, zal deze familie u ook niets proberen te verkopen. Mocht u tijdens uw bezoek toch graag een geschenk mee willen nemen als dank voor hun gastvrijheid, neem dan gerust contact met ons op en wij adviseren u graag welke producten zij het beste kunnen gebruiken.

En dan nadert het einde van uw bezoek. U neemt afscheid van de Maasai familie, verrijkt met een bijzondere en onvergetelijke ervaring die u ongetwijfeld nog vele jaren bij zal blijven.

Wilt u graag kennis maken met Mama Yamath en haar familie tijdens uw safari met Ajabu Adventures?
Laat het ons weten en we nemen het bezoek in uw reisschema op!

Leave a Reply